Русия е арестувала кореспондент на американския делови всекидневник "Уолстрийт джърнъл" по обвинения в шпионаж, предадоха световните медии в четвъртък, 30 март.

Федералната служба за сигурност е арестувала Евън Гершкович, докато той е бил на командировка в Екатеринбург, предаде проправителствената руска агенция РИА Новости.

Гершкович, който е американски гражданин, е бил замесен в събирането на “секретна информация” за руска компания от отбранителната промишленост и срещу него е образувано наказателно дело по обвинения в шпионаж, предаде РИА, цитирайки ФСБ. 

Според предишни медийни съобщения Гершкович е бил в Екатеринбург, за да пише за войната на Русия в Украйна и за наемническата групировка "Вагнер".

Докато по-голямата част от независимите журналисти, работещи в Русия, избягаха от страната миналата година след приемането на драконовските закони за цензура, много чуждестранни журналисти продължиха да работят в страната, отбелязва англоезичното издание "Москоу таймс" (Moscow Times).

Пиар експертът Ярослав Ширшиков е съобщил в четвъртък в приложението за съобщения "Телеграм", че през нощта е получил телефонно обаждане от служител на "Уолстрийт джърнъл", който не е успял да се свърже с Гершкович.

„Той [Гершкович] беше онлайн вчера около 15:00 часа за последен път. Уреждаше си интервю с мене“, каза Ширшиков, цитиран от руския сайт 66.ru.

Журналистът ветеран от Екатеринбург Дмитрий Колезев, който живее в чужбина, каза в четвъртък, че двама от неговите източници са потвърдили задържането на Гершкович.

Според Колезев Гершкович е бил задържан заради репортажите си.

„Предполагам, че причината е журналистическата работа на Евън“, каза той.

Ширшиков написа в "Телеграм" в четвъртък, че Гершкович може да е бил задържан предишния ден, когато служители на сигурността са влезли в местен ресторант и са качили непознат мъж с пуловер на главата в микробус.

32-годишният Гершкович говори свободно руски и преди това е работил като репортер за Франс прес и "Москоу таймс".

По-късно в четвъртък "Уолстрийт джърнъл" заяви в коментар за Ройтерс, че "категорично отрича" обвиненията в шпионаж срещу Гершкович.

"Уолстрийт джърнъл" категорично отрича твърденията на ФСБ и настоява за незабавното освобождаване на нашия доверен и отдаден на професията репортер Евън Гершкович. Изразяваме своята солидарност с Евън и семейството му", се казва в позицията на изданието.

Версията на Кремъл и на руското външно министерство

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от АП, каза пред репортери в сряда:

„Не става дума за подозрение, а за факта, че е бил хванат на местопрестъплението“.

Дейността на кореспондента на американския в. "Уолстрийт джърнъл", задържан в град Екатеринбург, няма връзка с журналистиката, каза днес говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

"Това, с което се е занимавал в Екатеринбург сътрудникът на американското издание "Уолстрийт джърнъл", няма отношение към журналистиката", написа Захарова в своя канал в Телеграм.

"За съжаление, това не е първият случай, когато статут "чуждестранен кореспондент", журналистическа виза и акредитация се използват от чужденци в нашата страна за прикриване на дейности, които не са журналистика. Това не е първият известен западняк, който е заловен", заяви Захарова.

Първият американски репортер, арестуван по обвинения в шпионаж в Русия от септември 1986 г.

Арестът идва в момент на силно напрежение между Запада и Москва заради войната й в Украйна и докато Кремъл засилва репресиите срещу опозиционни активисти, независими журналисти и групи на гражданското общество. Мащабната кампания на репресии е безпрецедентна от съветската епоха, отбелязва в обширен материал по темата Асошиейтед прес.

Агенцията припомня, че по-рано тази седмица руски съд призна за виновен баща за публикации в социалните медии, критикуващи войната, и го осъди на две години затвор, докато 13-годишната му дъщеря беше изпратена в сиропиталище.

Гершкович е първият американски репортер, арестуван по обвинения в шпионаж в Русия от септември 1986 г., когато Николас Данилоф, московски кореспондент на "Ю Ес нюз енд уърлд рипорт" (U.S. News and World Report), беше арестуван от КГБ. Данилоф беше освободен без обвинение 20 дни по-късно при размяна за служител на мисията на Съветския съюз на ООН, който беше арестуван от ФБР, също по обвинения в шпионаж.

На заседание в четвъртък съд в Москва бързо постанови да остави Гершкович зад решетките в очакване на разследването, според официалния канал в Телеграм на столичните съдилища.

Висш руски служител каза, че е твърде рано да се говори за размяна на Гершкович за руснаци, задържани по сходни обвинения в САЩ.

Нямаше незабавен публичен коментар от Вашингтон, въпреки че американски служител посочи, че правителството на САЩ е запознато със ситуацията и очаква повече информация от Русия.

Гершкович, който отразява Русия, Украйна и други бивши съветски републики като кореспондент в московското бюро на "Уолстриът джърнъл", може да получи до 20 години затвор, ако бъде осъден за шпионаж. Известни адвокати отбелязаха, че предишни разследвания на случаи на шпионаж в миналото са отнемали от година до 18 месеца, през което време той може да бъде държан в ограничен контакт с външния свят.

Последният му материал от Москва, публикуван по-рано тази седмица, се фокусира върху забавянето на руската икономика на фона на западните санкции, наложени, когато руските войски нахлуха в Украйна миналата година.

Иван Павлов, виден руски адвокат, който е работил по много дела за шпионаж и държавна измяна, каза, че Гершкович е първото наказателно дело по обвинения в шпионаж срещу чужд журналист в постсъветска Русия.

„Това неписано правило да не се пипат акредитирани чуждестранни журналисти спря да работи“, каза Павлов, цитиран от АП.

Павлов каза, че делото срещу Гершкович е разработено, за да има Русия "козове" за бъдеща размяна на затворници и вероятно ще бъде разрешено "не със средствата на закона, а с политически, дипломатически средства".

Руският заместник външен министър Сергей Рябков изключи бърза размяна.

„Дори не бих обмислял този въпрос сега, защото хората, които преди това бяха разменени, вече бяха излежали присъдите си“, каза Рябков, според руските информационни агенции.

Рябков добави, че американските граждани, разменени в миналото, са били зад решетките по „доста сериозни обвинения“, докато руснаците в американския арест са се озовали в „между воденичните камъни на американската система за преследване“.

Арестът на Гершкович следва размяна през декември, при която звездата на Женската национална баскетболна лига на САЩ Бритни Грайнър беше освободена след 10 месеца зад решетките в замяна на руския търговец на оръжие Виктор Бут.

Друг американец, Пол Уелън, изпълнителен директор по корпоративната сигурност в Мичиган, е в затвора в Русия от декември 2018 г. по обвинения в шпионаж, които семейството му и правителството на САЩ смятат за неоснователни.

Жан Кавелие от групата за свобода на печата "Репортери без граници" каза, че арестът на Гершкович "изглежда като ответна мярка на Русия срещу Съединените щати".

„Много сме разтревожени, защото това вероятно е начин да се сплашат всички западни журналисти, които се опитват да разследват аспекти на войната на място в Русия“, каза Кавелие, ръководителка на бюрото за Източна Европа и Централна Азия в базираната в Париж група. „Западните сили трябва незабавно да поискат разяснения по обвиненията, защото доколкото знаем, той просто си е вършел работата като журналист".

Руският журналист Дмитрий Колезев каза в приложението за съобщения Телеграм, че е разговарял с Гершкович преди пътуването му до Екатеринбург.

„Той се готвеше за обичайната, макар и доста опасна в сегашните условия журналистическа работа“, пише Колезев. Той каза, че Гершкович го е помолил за контакти на местни журналисти и служители в района, докато се е подготвял да организира интервюта.

Друг виден адвокат, Евгений Смирнов, каза, че арестуваните по обвинения в шпионаж и държавна измяна обикновено се държат в затвора Лефортово на ФСБ в Москва, известен със строгите си условия. Окръжният съд в Лефортово на Москва реши при закрити врата да остави Гершкович в ареста.

Смирнов каза, че заподозрените в шпионаж обикновено се държат в пълна изолация, без телефонни обаждания, посетители или дори достъп до вестници. Най-много те могат да получат писма, често закъсняващи със седмици. Смирнов нарече тези условия „инструменти за потискане“.

Смирнов и Павлов казаха, че разследването може да продължи от 12 до 18 месеца, а процесът ще се проведе при закрити врата.

Според Павлов от 1999 г. в Русия не е имало оправдателни присъди по дела за държавна измяна и шпионаж.

Съвсем наскоро Смирнов и Павлов защитаваха Иван Сафронов, бивш руски журналист, превърнал се в служител във федералната космическа корпорация Роскосмос, който беше осъден за държавна измяна.