"Умората от честите избори през последните няколко години не променя важния факт, че да гласуваш е израз на основно политическо право. Независимо с какво се опитват да ви сплашват – с машините, с видеонаблюдението, бомбените заплахи по имейл, не е страшно да се гласува."

С такова послание се обърна в дежурното си политическо слово преди правителственото заседание служебният премиер Гълъб Донев.

"Страшно ще е да пропуснем възможността да излъчим достойни хора, които да ни представляват. Предстоят важни управленски решения, които няма накъде повече да се отлагат във времето. Разбирам хората, които се чувстват подведени, огорчени и обезверени. Те вероятно ще бъдат мотивирани в избора си от негативни емоции. Добре знаем, че когато преобладава ефектът на емоциите, обикновено се стига до дефект на избора. За това е нужно да вземе връх разумът. По-добре е пет пъти да обмислим преди да избираме, вместо пет пъти да избираме без резултат" - допълни той.

Според Донев служебното правителство положило огромни усилия, за да бъдат предстоящите избори свободни, честни и добре организирани, "въпреки неяснотите и слабостите на бързо гласуваните от предишния парламент промени в изборното законодателство"..

"Тези, които не гласуват, също избират. Когато не гласувате, отново участвате във формирането на крайния резултат. Не продавайте гласа си и не се отнасяйте с безразличие към явлението "купен вот". Това е предизвестена кражба. Политиците, които купуват гласа ви днес, утре ще откраднат от правото ви на по-добър живот" - обърна се към "зрителите" на живо още Донев.

И посочи в заключение: "Вотът за парламент не е хазартна игра. Нямаме по-важно занимание тази неделя от прякото участие в поредните парламентарни избори".