България не е пред фалит, няма нужда да се взема нов заем от Международния валутен фонд, нито да се променя споразумението, както и да се тегли нов дълг.

Това коментира пред журналисти вицепрезидентката Илияна Йотова, като повод за коментара ѝ е апокалиптичният бюджетен доклад на служебната финансова министърка Росица Велкова, представен вчера пред членовете на кабинета. 

На брифинг в сряда министърката обяви, че финансовата стабилност на страната е застрашена заради поетите разходи от последните три народни събрания и че приходната част в момента е толкова напрегната, че не е сигурно, че ще може да бъде покрита. Брифингът дойде след като изтече докладът ѝ пред министрите в кабинета. Велкова дори стигна по-далеч като безпрецедентно обяви, че прекомерни дефицити могат да доведат до риск за валутния борд и че е възможно България да прибегне до нужда от финансиране от Международния валутен фонд. Затова и правителството ще представи в края на април нов вариант на бюджет с нисък (до 3%) бюджетен дефицит и с рязко свити разходи. Предвиждат се и нови мерки като извънреден, еднократен данък свръхпечалба за всички юридически лица, с изключение на публичните дружества, както и премахване на ДДС преференциите за определени сектори, изземване на печалбите на държавните дружества и др.

Днес Йотова, цитирана от БТА, отбеляза, че "сигналите, дадени вчера от служебния министър на финансите, са предупреждение към цялата политическа класа в момента, в който се подготвя проектът на новия бюджет". Вчерашните реакции на политиците са показателни, допълни Йотова. По думите ѝ, те не са били нормални, но са обясними в предизборна обстановка.

"Всеки изтълкува тези сигнали, както на него му беше добре и ги използва като инструмент и оръжие срещу политическите си опоненти", посочи вицепрезидентката.

Относно използвано определение за всяване на паника в хода на предизборната кампания, Йотова каза, че подобни квалификации не правят чест на нито един политик, още повече, когато са били изречени от бивш финансов министър. На финала тя призова новият парламент да приеме бюджета, който МФ ще внесе.

"Опасност от финансова катастрофа няма, България има солидни публични финанси, разполага с втория най-нисък дълг към БВП в ЕС. МФ сигнализира, че не е добре да допускаме увеличаване на дефицита до 7% през тази година, на базата на вече зададени политики от миналата година. Високите дефицити са добри в кризи, когато трябва да се внесе сигурност в домакинствата – така беше по време на пандемията, но тогава България въпреки всичко запази сравнително ниски дефицити, в сравнение с други държави – около 3%, докато Австрия и Германия те бяха 7-8%. Сега разчетите без свиване на политиките и затягане на коланите показват възможен дефицит от 6,8%. Това значи, че ще се наложи някакво свиване на разходите."

Това коментира пред БАНКЕРЪ вицепремиерът Атанас Пеканов.

Както Клуб Z писа, още вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че партията му няма да подкрепи бюджета на служебния кабинет, след като неговата партия стоеше зад свалянето на данъка на ресторантите, фитнесите и туризма (мярка въведена по време на COVID).

Бившият редовен министър на финансите Асен Василев, чийто заместник бе тогава Росица Велкова, пък обвини кабинета в сеене на страхове. Съпредседателят на "Продължаваме промяната" обвини служебния кабинет в по-ниска събираемост на приходите и дори намекна за кражби.

Днес реакция дойде и от БСП. Лидерът Корнелия Нинова определи доклада на МФ като "опасен, безотговорен и неверен".

"Призоваваме всички отговорни институции категорично да опровергаят доклада на МФ и да пресечем всякакви опити за дестабилизация на страната", написа Нинова във фейсбук профила си.

И подобно на Василев посочи:

"Съвсем логично следва въпросът: "Защо точно сега МФ се обръща на 180 градуса?". Може би искат да прикрият собствената си некадърност за събиране на приходите и ширещата се корупция и контрабанда? Но дават ли си сметка каква лавина могат да отприщят с неверни твърдения и всяване на паника?"

"Фискалният резерв е 16 млрд. лв. по данни на самото МФ. Освен това, министър Велкова (тогава заместник-министър на А. Василев), подготви бюджета на редовното правителство за 2022 г. и три годишната прогнозна рамка за 2023, 2024, 2025 г. към него. И там няма и дума за риск за финансовата стабилност при заложените параметри за разходи през 2022 г. и за тяхното отражение в следващите три години", подчерта Нинова.