Международният наказателен съд (МНС) в Хага е най-добрият вариант за юрисдикция върху престъплението агресия в Украйна.

Това стана ясно от думите на еврокомисаря по пръвосъдието Дидие Рейндерс. Той говори след края на двудневния Съвет „Правосъдие и вътрешни работи“ в Брюксел. На него ресорните министри от страните членки обсъдиха възможностите за създаването на специален трибунал за Украйна.

Рейндерс използва спортна терминология, за да обясни и степенува вариантите на решенията:

Златно решение – МНС. За Украйна ще бъде важно да ратифицира Римския статут, за да участва в него. Рейндерс призова страните членки да продължат да работят за известна еволюция в компетенциите на МНС за всички ситуации, когато е налице престъплението агресия;

Сребърно решение – искането на Украйна за специален трибунал. ЕС е готов да обсъди този вариант с групата от 17 страни членки на ЕС и още 6 партньори, стремяща се да гарантира подвеждането под отговорност за агресията;

Бронзово решение – хибриден трибунал.

„Според нас МНС трябва да играе ключова роля. Обособяването на нов център в Хага за преследване на престъплението агресия е първата стъпка. За разследването на международните престъпления, включително депортацията на деца, няма да оставим камък върху камък, преди на виновниците да бъде потърсена отговорност”, увери Рейндерс.

Той допълни, че Европейската комисия е готова да обсъди включването на Европейската прокуратура в преследването на случаите на заобикаляне на санкциите на ЕС.

„Допълнително проверяваме как руското имущество може да бъде използвано за възстановяване на Украйна и за изплащане на обезщетения. Това предполага ефективно прилагане на наложените срещу Русия санкции”, каза еврокомисарят.

По думите му въпросът за репарациите е част от осигуряването на справедливост за Украйна. ЕК подкрепя създаването на международен регистър на жалбите, за да бъдат събрани сведения от гражданите за понесените щети. Така по-точно ще се разбере каква е цената.