Президентът Румен Радев отива в Азербайджан за участие в Десетия глобален форум в Баку, организиран от Международния център „Низами Ганджеви“. Това съобщиха в петък от прессекретариата на държавния глава.

Темата на тазгодишното издание на инициативата е „Светът днес: Предизвикателства и надежди”. Президентът Радев ще има изказване в сесията на форума, посветена на научната и технологична революция.

В Баку се предвижда Радев да има среща с азербайджанския си колега Илхам Алиев. В рамките на посещението ще бъдат обсъдени и търговско-икономически въпроси. 

Наскоро оттам се върна главният прокурор Иван Гешев, който беше на срещи с тамошните си колеги.

Алиев присъства на 1 октомври м. г. на пускането на интерконектора с Гърция. Тогава обеща, че Азербайджан ще започне да подава още по-големи количества газ след разработването и на другите находища в Каспийско море. Радев беше на официална визита в Баку през 2017 г.

Привързаността на българските президенти към Азербайджан и доста интензивните контакти с президенската династия на Алиеви не е от времето на Радев. Той върви по стъпките на предшественика си Росен Плевнелиев.

Плевнелиев е чест гост на форума на фондация "Низами Ганджави". През 2021 г. той произведе минискандал и остра реакция от арменската общност в България, след като по време на участието си там поздрави Азербайджан за военната победа в Нагорни Карабах, похвали действията на азерската армия и обяви, че балканските страни се радват на тази победа. Подобни изказвания в подкрепа на позицията на Баку в продължаващия конфликт с Армения той направи и година по-рано.

Връзката на Плевнелиев с Азербайджан не е съвсем прясна и не е съвсем ясна, но е налице. Още като действащ президент той посещаваще често страната - още от 2014 г. Тогава беше на церемонията по откриването на Южния газов коридор. През 2015 г. от Баку обяви: очакваме да купуваме от Азербайджан газ (рефрен, който повтаря многократно), ходи и на закриването на Европейските игри, среща се и с президента Илхам Алиев. През 2015 г. и 2016 г. беше на форума за световни лидери с тема "Изграждане на многополюсен свят", организиран от центъра "Низами Ганджеви".

През 2015 г. той даже получи награда за принос в областта на междукултурното разбирателство, толерантност и уважение към световното културно многообразие. През 2016 г. стана доктор хонорис кауза на Бакинския държавен университет. А на форума Плевнелиев водеше дискусията в компанията на Илхам Алиев и емира на Катар Тамим бин Хамад ал Тани. Публикации за присъствието на Плевнелиев на форума за световни лидери могат да бъдат открити и през 2017 г., и през 2018 г.

Самият Алиев, както и семейството му, също периодично посещава страната ни.

Според последния годишен доклад на "Фрийдъм хаус", огласен вчера, Азербайджан е несвободна държава с резултат 9 от 100 възможни по отношение на политически права и граждански свободи.