При проблем с доставките на природен газ от Русия, България ще преговаря с Азербейджан за увеличаване на доставките на азерски газ до страната ни. Това заяви днес енергийният министър Александър Николов. 

По думите му, страната ни е добре позиционирана, защото има техническа възможност за доставка от две трасета, включително през Южния газов коридор. 

"Булгаргаз" заедно с Българския енергиен холдинг прави всичко възможно, при настъпване на допълнителни рискове, количествата доставени по трасето на южен газов коридор, а именно по дългосрочния договор с азербайджанската нефтена компания "Сокар" (SOCAR), да бъдат увеличени", заяви Николов. 

Под подчерта, че страната ни ще има и по-голям достъп до втечнен природен газ през гръцката точка Елеуса. 

"Има сключени допълнителни договори за количества, които дават възможност за удължаване на добивния период от Чирен, съответно за по-висока степен на сигурност и за бизнеса", продължи Николов. 

Що се отнася до разплащанията с "Газпром", Николов увери, че засега проблеми няма, въпреки че седем руски банки бяха изключени от системата SWIFT. Причината е ясна - избрани са т.нар. нотифициращи банки, през които минават преводите към руската компания. 

Към момента цялата енергийна система на България функционира нормално, което не изключва подготовката на  БЕХ и правителството за настъпване на форсмажорни обстоятелства, посочи още министърът на енергетиката по време на изслушване в ресорната парламентарна комисия. България е единствения нетен износител на електроенергия към момента на фона на войната в Украйна, добави той.

Припомняме, че днес цената на природния газ на европейската бенчмаркова борса в Нидерландия удари исторически таван, достигайки 2000 евро за 1000 кубически метра. Причината за това са опасенията на играчите, че се върви към спиране на руските доставки.