"Нападението на Армения срещу Азербайджан е провокация, която нарушава международното право."

Това обяви президентът на България (2012 - 2017 г.) Росен Пленелиев за азербайджанският сайт "Тренд", като не е известно тази му позиция на заемане на страна на конфликта да е била съгласувана с българските власти.

"Изразявам дълбоката си загриженост от възобновяването на военните действия в рамките на конфликта в Нагорни Карабах. Осъждам нападението на арменците срещу Азербайджан, това е провокация. Призовавам всички участващи страни незабавно да се върнат към мирно уреждане на конфликта в Нагорни Карабах в съответствие с международното право и резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, основани на принципите на суверенитета, териториалната цялост и неприкосновеността на държавните граници", каза той.

Изданието посочва, че Плевнелиев членува в местната неправителствена организация "Низами Ганджеви" - кръстена на персийския поет, философ и обществен реформатор от XII век.

На 27 септември студеният конфликт между Армения и Азербайджан се възобнови с пълна сила. Така и не се знае кой е дал първия изстрел, но тази неделя арменските сепаратисти от Нагорни Карабах обявиха, че Азербайджан е започнал днес офанзива срещу тях и че са нанесли тежки загуби на нейната армия.

Баку и Ереван обявиха, че са мобилизирали войските си. Десетки военни загинаха само през последните няколко дни. Това са най-ожесточените сражения в етническия арменски анклав на територията на Азербайджан от 2016 г. насам.

Официалната позиция на МВнР

За разлика от Плевнелиев официалната позиция на София е доста по-умерена по отношение на възобновяването на конфликта. България изразява дълбока загриженост от избухналите военни сблъсъци в Нагорни Карабах, довели до военни и цивилни жертви, съобщи МВнР.

"Призоваваме двете страни за незабавно прекратяване на огъня и възобновяване на диалога под егидата на Минската група на ОССЕ и нейните съпредседатели", се казва още в позицията, която би следвало да е официалната позиция на България.

За медийната изява на Плевнелиев пък изобщо се разбра от реакция на заместник-председателя на ВМРО и депутат Искрен Веселинов, който я осъди.

"Не мога да приема подобно лицемерно незачитане на фактите без да възразя!", заявява Веселинов.

Привързаността на Плевнелиев към Баку

Връзката на Плевнелиев с Азербайджан не е съвсем прясна и не е съвсем ясна, но е налице. Още като действащ президент той посещаваще често страната - още от 2014 г. Тогава беше на церемонията по откриването на Южния газов коридор. През 2015 г. от Баку обяви: очакваме да купуваме от Азербайджан газ (рефрен, който повтаря многократно), ходи и на закриването на Европейските игри, среща се и с президента Илхам Алиев. През 2015 г. и 2016 г. беше на форума за световни лидери с тема "Изграждане на многополюсен свят", организиран от центъра "Низами Ганджеви".

През 2015 г. той даже получи награда за принос в областта на междукултурното разбирателство, толерантност и уважение към световното културно многообразие. През 2016 г. стана доктор хонорис кауза на Бакинския държавен университет. А на форума Плевнелиев водеше дискусията в компанията на Илхам Алиев и емира на Катар Тамим бин Хамад ал Тани. Публикации за присъствието на Плевнелиев на форума за световни лидери може да бъде открито и през 2017 г., и през 2018 г.

Конфликтът в Нагорни Карабах

В началото на 20-те години на миналия век Армения и Азербайджан попадат под властта на Съветския съюз. Въпреки че по онова време населението на Нагорни Карабах е над 90-процента арменско, в името на вечния интернационализъм Москва дарява региона на Азербайджан.

През 1988 г. Кремъл отказва да го върне на Армения, което се превръща в катализатор на продължителния конфликт между Ереван и Баку, при който хиляди души загиват, а стотици хиляди са прогонените от двете държави. Чрез международно съдействие през 1994 г. е постигнато временно примирие, но отношенията между двете страни остават все така студени.

От септември 1991 г. в региона е създадена Нагорно-Карабахската република, която де факто е делегирала управлението си на Армения. Съгласно международната общност Нагорни Карабах е територия на Азербайджан.