Украинският военнопленник, когото руските войски брутално застреляха в плен заради дързостта да произнесе "Слава на Украйна", се казва Александър Мациевски. Той е бил боец от 163-ти батальон на 119-та отделна бригада на войските на Черниговска област, съобщи УНИАН.

По-рано украински медии и военни части погрешно бяха разпространили твърдението, че убитият се е казва Тимофий Микайлович Шадура

Официалната информация от Териториално управление "Север" на ВС на Украйна е, че на 30 декември Мациевски и още четирима военни са се включили в битка с превъзхождащи ги сили на противника в покрайнините на Соледар, край Бахмут.

Около 12:00 часа връзката с Александър била загубена. Подкрепленията не успели да пробият позицията поради непрекъснат огън с минохвъргачки.

"Не знаем напълно подробностите за тази битка. Не е известно кой е загинал и как, не е известно как Александър е бил заловен, за съжаление нямаше свидетели - всички бяха мъртви или изчезнали", се казва в изявление на войската.

Майката на Александър, синът му Михаил и военнослужещите от поделението му разпознали войника в публикувания клип.

Александър Мациевски - "Герой на Украйна"

Мациевски е роден през 1980 г. в Молдова, където майка му е изпратена за разпределение във фабрика за обувки. Там Александър впоследствие завършва гимназия и колеж по електротехника. След това семейството се завръща в Нижин, Украйна.

До февруари 2022 г. Александър работи по специалността си. След началото на войната той помага да се направят укрепления, охранява на КПП-то и приготвя коктейли "Молотов".

На 11 март, м.г. е зачислен в батальона за териториална отбрана на Нижин. Назначен е за снайперист.

През декември, когато батальонът трябваше да поеме на изток, Александър не казва на майка си, че ще отиде в зоната на активни военни действия, защото не искал да я тревожи.

На 29 декември запоследно разговаряли по телефона. На 7 януари събратята му се обадили, за да уведомят близките за смъртта му.