Време е Украйна да смени подхода си към освобождаването на окупирания преди девет години от Русия Крим, заяви днес висш ръководител в украинската система за сигурност. 

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Олексий Данилов написа в акаунта си в Туитър, че освобождаването на полуострова има много аспекти - икономически и политически - и че времето налага да се промени поредността им.

"Стратегията на деокопуция на Крим - време е за нова редакция", написа Данилов. "Поредността на средставата за деокупация - политико-допломатически, военни, икономически и т.н. - налага изменение на приоритетите". 

Нямаше повече подробности за това в какво точно би се състояла промяната. През първата година на войната украинският президент Володимир Зеленски последователно твърдеше, че тя е започнала с руската окупация на Крим през 2014 г. и там трябва да завърши с прогонването на окупаторите.

По-рано днес военният експерт и бивш съветник в кабинета на президента Олексий Арестович каза, че смята, че украинската контраофанзива ще започне в средата на април, предаде украинската агенция УНИАН.

"Всичко е наред и с танковете, и с подготовката на контранастъплението, и с всичко останало. При нас всичко е наред и те го знаят. Всичко ни е готово според моите усещания."

Арестович предполага, че украинските войски чакат благоприятни метеорологични условия.

Той коментира и плана за деокупация на Крим, предложен от бившия командир на американската армия в Европа Бен Ходжис.

"Ако Бен Ходжис чертае планове за навлизане в Крим... И той не е случаен, той не е просто някакъв наблюдател, който може да каже всичко. Той винаги знае какво говори", каза той.

Освен това Арестович е убеден, че Украйна ще получи обещаното от западните партньори оръжие навреме.

Иван Ступак: Започваме контранастъплението през следващите 30-60 дни

Иван Ступак, бивш офицер от СБ, смята, че контранастъплението на украинските въоръжени сили може да започне през следващите 30-60 дни. Той отбеляза, че много зависи по-специално от доставката на западни технологии.

В средата на февруари 2023 г. "Ню Йорк Таймс" публикува статия, в която се предполага, че най-вероятната посока за бъдеща украинска контраофанзива е Мелитопол в района на Запорожие.

В същото време министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников подчерта, че украинската армия има нужда от бойна авиация за започване на контраофазнивата. 

Киев вероятно ще отстъпи от Бахмут

Украинската армия може да изтегли войските си от град Бахмут, каза вчера съветник на украинския президент. Това би означавало, че Русия ще завземе града, който стана символ на украинската съпротива, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Руските войски водят кървава офанзива за превземане на Бахмут, която продължава с месеци. Мястото е известно със своите солни и гипсови мини, но в момента се е превърнало в призрачен град.

"Нашата армия очевидно ще обмисли всички варианти. Досега тя държеше контрола над града, но ако трябва, ще се изтегли", каза пред Си Ен Ен Олександър Роднянски, икономически съветник на украинския президент Володимир Зеленски. "Няма да жертваме всичките си хора за нищо", допълни той.

Бахмут се намира в Донецката област – една от четирите области, която Русия анексира незаконно миналата есен. Москва има контрол над половината от нея. За да завземат другата част, руските сили трябва да преминат през Бахмут. Това е единственият път към по-големите градове под украински контрол, откакто през септември украинските войски си върнаха Изюм в Харковска област.

Анализатори казват, че ако Бахмут падне под руски контрол, би било удар за Украйна и би дало на Русия тактически предимства. Все пак това не би имало решителен характер за изхода от войната. 

Роднянски отбеляза, че Русия е използвала най-добрите войски на групировката "Вагнер", за да обкръжи града. Частната паравоенна компания, водена от Евгений Пригожин, е известна с жестоките си действия. Пригожин е милионер, натрупал богатството си по подозрителен начин, и е близък до руския президент Владимир Путин, отбеляза АП.

Пригожин каза, че не е забелязал знаци за украинско оттегляне и че всъщност Киев изпраща към Бахмут свежи подкрепления.