Трябва да признаем, че може да загубим.

Това обяви руският режисьор и генерален директор на "Мосфилм" Карен Шахназаров по време на гостуване в пропагандното предаване на Владимир Соловьов по държавната телевизия "Россия 1".

"Това наистина е ситуация, която може да доведе до много тежки последици за нас, ако загубим. И трябва да признаем, че може да загубим. Не съм съгласен с тези, които казват: "Не говорете така! Ще победим!".

Аз не зная. Аз не зная!

Трябва да допуснем, че можем да загубим. Ако не го правиш, не търсиш алтернативни варианти. Ако се надяваш, че нещата сами ще се наредят - не, не бива така да се прави. Това е слабост. Това не е сила, това е слабост!"

Шахназаров добави, че руснаците трябва да се научат "да гледат истината очите" и да признават "силните и слабите си страни".

"Нашето общество не е организирано за подобна война. Защото подобна война - битка срещу целия Запад...Слушайте, кой ще победи? Дисциплината и желязната организация. Добре организираната сила, великолепна дисциплина - те решават всичко! Те отсъстват от нашето общество!".

След това режисьорът започна да изобличава руски опорки, които Кремъл ежедневно разпространява надлъж и нашир. Камерата следеше останалите гости, които го гледаха с неприкрит страх в очите.  

"Ние подценихме единството на Запада. Постоянно говорихме за това как Западът е пред разпад, че има някакви демонстрации в Берлин или другаде. Но това няма да се случи. Нищо няма да се разпадне. Когато Западът усеща, че може да победи, ще се опита да победи. Те усещат това на подсъзнателно ниво".

Наред бе друга любима мантра на Москва - украинският президент Володимир Зеленски е кукла на конци.

"Трябва да се отнасяме към Украйна и Зеленски сериозно. Той е опасен. Той не е глупав. Той е енергичен. Той играе голяма роля в тази история. Той не е просто марионетка. Самозалъгваме се като приказваме такива неща. И трябва да извлечем изводи от това".

Накрая Шахназаров се фокусира върху предполагаемата устойчивост на руското общество.

"Трябва да осъзнаем, че ситуацията е много опасна. Не бива да се самозалъгваме, че обществото ни е стабилно. Да, в момента е. Но обществото ни беше стабилно и през 1916 г. Беше много стабилно, нали? Беше много стабилно и през 1988 и 1989 г. - три години преди края на СССР. И изневиделица се оказа, че въобще не е било стабилно. Ситуацията е много опасна и затова в никакъв случай не бива да губим. По тази причина трябва да се организираме".