Предрешени като проукраински диверсанти организираха шоу на територията на руската Брянска област. Акцията породи сериозен спор:

"Те са украински терористи.", обявиха Кремъл и "рашистите" по света и у нас.

"Те са провокатори на Русия", настояха Киев и всеки, който има бегли познания по руска история.

"Гулагу" - медията на руския аквитист Владимир Осечкин (за когото сме писали тук) предложи трети вариант - Кремъл действително е планирал провокация, която обаче така и не се състояла.

"Украинските терористи" (партизани от "Руския доброволчески корпус"), които днес заплашително развяваха знамена и громиха вербално Владимир Путин в Брянска област, всъщност знаели за намеренията на Москва и просто изпреварили събитията - тоест "пърформанса" на проруските провокатори. 

"Вътрешното разследване и оставките са неизбежни, операцията с "украинските диверсанти" трябваше да започне час-два по-късно, така че когато влезе "неотчетената ДРГ (диверсионно-разузнавателна група)", първоначално решиха, че операцията е започнала малко по-рано", пише "Гулагу". 

Медията обяснява, че оркестрираната от Русия "операция под фалшив флаг" в много отношения е трябвало да наподобява "ракетните атаки" преди 24.02.22 г., но в по-суров формат: деца - жертви, заложници, листовки, призиви за тероризъм".

"Много ограничен кръг от хора знаеха, редица замесени лица имаха представа по силата на получените предварителни инструкции."

Руснаците предварително извършили ротация на единиците, които не знаели нищо и можели неволно да се забъркат в неприятности и започнали да чакат. Само че на мястото на проруските провокаторите час и половина по-рано през отворения коридор преминали "украинските терористи". Подраняването изглежда не събудило подозрение у всички руски служители - те "решиха, че е "започнало" и просто предоставиха районите си за изпълнението на задачи, предимно за информационно осигуряване".

Разбирайте - към това и клипчетата, които се появиха онлайн.

"Голяма секретност, небалансирана координация на управлението и прекомерна старателност - експлозивна смес, в такива условия всеки би се провалил", посочва "Гулагу".

Междувременно руски медии започнаха като по команда да разпространяват стряскащи твърдения - например, "украинските терористи" взели за заложници 100 души в Сушани и Любичане, влезли в престрелка със служители на ФСБ, а Путин наредил да се проведе извънредно събрание на Съвета за сигурност.

По-късно заложниците бяха понижени до няколко, служителите на ФСБ се оказаха на път за Брянска област (така и не стигнаха преди "украинските терористи" да напуснат), а Путин само провел разговори по телефона с членове на съвета - съвещанието щяло да се проведе утре, по предварително начертан график.

Как е възможно информацията за подобна операция да попадне в ръцете на Украйна? Медията предполага, че във ФСБ е имало вътрешни сметки за уреждане.

"Хаос, объркване. Не е съвсем ясно какво друго знаят онези, които всъщност са организирали тази операция.

Във фризери са разполагали с готови "трупове на убити украински диверсанти". "Намерени" вече няма да бъдат, съдейки по ситуацията.

Цивилните имаха по-голям късмет: там събирането на трупове можеше да се извърши онлайн. Предвид прессъобщенията за "безмилостно разстреляни деца", всичко трябваше да е много тежко. Прессъобщенията вече бяха готови, повече хора знаят за тях, отколкото можете да си позволите, ако се надявате на поне намек за секретност."

"Гулагу" обещава по-късно да осигури снимки на листовките, които проруските провокатори е трябвало да разпръснат. В тях се говорило за "необходимостта от пренаписване на руската история", за "фалшивостта на историческата памет, наложена от Москва" и други.