Президентите на Русия и Китай Владимир Путин и Си Цзинпин обявиха нова студена война. Такова мнение изразиха в съвместна статия във вестник "Дейли телеграф" председателят на британската парламентарна комисия по отбрана Тобаяс Елуд и военният експерт от Обединеното кралство полк. Хеймиш де Бретън-Гордън.

В материала се посочва, че инициатор на новото противопоставяне е "оста Русия-Китай", която по думите им е преминала от "открито възползване от слабите места" в установените от Запада международни стандарти към "разрушаването им".

"Британското правителство трябва да признае, че се намираме в нова студена война. Това ще позволи да погледнем по нов и по-ясен начин на отбранителната си доктрина, защитата на нашите търговски интереси и на сътрудничеството ни със страните, които мислят като нас. Така ще можем отново да започнем да решително да отстояваме принципите и ценностите, в които вярваме", пише в статията.

Според авторите ѝ сега светът преживява повратен момент в глобалната политика и навлиза в период, който може да се окаже още по-сложен от този през втората половина на миналото столетие.

"Нашият свят се разделя на две сфери на влияние и десетки страни рано или късно ще бъдат принудени да изберат страна", пишат Елуд и Де Бретън-Гордън.

Като особено опасно те смятат решението на Путин да обяви временното преустановяване от страна на Русия на участието ѝ в Договора за ограничаване на стратегическите нападателни оръжия, известен още като Нов СТАРТ.

"Това означава, че след 50 години на съкращаване на ядрените арсенали може да сме на прага на нова надпревара във въоръжаването", посочват авторите и отбелязват, че нараства ядрената заплаха и от страни като Китай, Иран и Северна Корея.

Поради това според Елуд и Де Бретън-Гордън е още по-належащо да бъде намерено решение на украинския конфликт.

Характерът на това ново противопоставяне ще зависи според тях от това доколко решително ще съумее да действа Западът.

"Трябва да възродим нашите държавни подходи от времето на старата студена война и да не се страхуваме от говоренето на Путин за разполагане на тактическо ядрено оръжие. Именно това ни струваше ценно време, докато лека-полека наберем необходимата смелост да предоставим на Украйна сериозна техника като ракети и танкове."