Два дни преди изтичането на крайния срок за регистрацията на кандидатдепутатските листи, вече са ясни водачите на по-голямата част от партиите и коалициите, които със сигурност ще влязат в 49-ото Народно събрание. Няма особени изненади. В обединението "Продължаваме промяната" - "Демократична България", както Клуб Z писа, ПП получава по-голяма лидерска квота като формацията с по-голямо представителство в миналия парламент. ГЕРБ залага основно на старите си водачи, като едно от изключенията е почти изпадналият от миналия парламент Георг Георгиев. Отново ще сме свидетели на "двубоя" Бойко Борисов - Ицо Хазарта в София, двама бивши председатели на НС ще се "сбият" за Кърджали, в който традиционно доминира ДПС.

Ето и какви лидерски битки по места се очакват между кандидатите на обединението "Продължаваме промяната"-"Демократична България" (ПП-ДБ), ГЕРБ, БСП и "Възраждане". Листите на ДПС все още не са оповестени (няма и "теч" на информация), както и тези на "Български възход", и на "Има такъв народ" - двете формации, които според социологията имат шанс да прескочат бариерата.

Благоевград 

В Благоевград коалицията ПП-ДБ номинира за водач бившия председател на парламентарната група на ПП Андрей Гюров. Той ще се изправи срещу юриста от ГЕРБ и бивш зам.-председател на парламента Росен Желязков. В областта БСП заложи на лидерката Корнелия Нинова. "Възраждане" номинира зам.-председателя на партията - бившият депутат Цончо Ганев.

Бургас

Бившият депутат и общински съветник, лидер на партия "Средна европейска класа", партньор в ПП - Константин Бачийски, ще води листата на обединението в Бургас. Срещу него ГЕРБ изправя ексдепутата Жечо Станков, енергиен експерт, спряган и за кандидат на партията на Бойко Борисов за кмет на местните избори тази есен. Социалистите пък номинираха за водач един от доайените си като депутат - "печатарят" Петър Кънев.

Цончо Ганев ще води и листата на "Възраждане" в Бургас.

Варна

В Морската столица водач от името на ПП-ДБ ще е Даниел Лорер, водач на ПП и на предходните избори. ГЕРБ пак номинира Даниел Митов - бивш министър на външните работи, зам.-председател на партията. БСП пък отново залага на Борислав Гуцанов, дясна ръка на Нинова и отговорник за организацията на изборите. Без изненади варненската партия издигна лидера си Костадин Костадинов.

Велико Търново

Във Велико Търново се очаква начело на листата на новото обединение да е Людмила Иванова (ДСБ/ДБ), която води листата на ДБ и през октомври м.г. ГЕРБ пак залага на бившия министър на здравеопазването, шеф на Александровска болница и депутат - Костадин Ангелов. А социалистите на Кристиан Вигенин - бивш министър на външните работи, заместник-председател на Народното събрание и зам.-председател на партията. "Възраждане" постави за водач на листата си Станислав Стоянов, който я води и на предходния вот.

Видин

ПП и ДБ издигат в областта Любен Иванов - водач на ДБ и на предходния вот. ГЕРБ, без изненада Росица Кирова - бивш кадър на "Има такъв народ", изхвърлена от партията на Слави Трифонов, след като се повози на джипа на Бойко Борисов. Кирова бе зам.-председател на НС.

БСП пък пак залага на юриста, ексдепутатът Филип Попов. "Възраждане" - на Валери Сираков.

Враца

Във Враца водач на новото обединение ще е младата бивша депутатка от ПП Деница Симеонова. Листата на ГЕРБ ще оглави ексдепутатът Красен Кръстев, а тази на БСП колегата му Атанас Зафиров, зам.-председател на левицата. Ивайло Папов ще води от името на "Възраждане".

Габрово

В Габрово ПП и ДБ залагат на бившия депутат на социалистите, изгонен заради позициите му за войната в Украйна и хартиената бюлетина - Явор Божанков. Той е гражданска квота (каквато бе и в БСП). Без интрига ГЕРБ постави като водач на листата си бившия вицепремиер и кмет на града Томислав Дончев. БСП номинира бившия енергиен министър и дългогодишен депутат Драгомир Стойнев, а "Възраждане" - Даниел Петров.

Добрич

В Добрич ПП-ДБ издига ексдепутата Ивайло Мирчев (ДБ). Изненада в ГЕРБ няма - бившият социален министър и депутат Деница Сачева. БСП залага на ексдепутатката Мая Димитрова, партията на Костадинов - на Константина Петрова.

Кърджали

В битката за Кърджали, един от бастионите на ДПС новото обединение издига бившия председател на парламента Никола Минчев (ПП), който бе "импийчнат" със съвместните усилия на ГЕРБ, БСП, ДПС и "Има такъв народ" в 47-ото НС. В листите на ПП и ДБ за този вот Минчев е единственото изключение като водач на две места. ГЕРБ отново пуска в надпреварата там Цвета Караянчева, също бивш председател на Народното събрание. Проф. Жени Стайкова, бивша шефка на здравната инспекция, пък ще е ново за социалистите лице като водач.

"Възраждане" сложи начело Георги Георгиев.

Кюстендил

От името на ПП-ДБ ще води Георги Стамов, ексдепутат на "Промяната". ГЕРБ пак залага на бившия министър на вътрешните работи Христо Терзийски, а социалистите на ексдепутата Бойко Клечков. "Възраждане" постави под номер едно Димчо Димчев.

Ловеч

Листата на ПП-ДБ в Ловеч ще оглави бившият депутат на ПП Искрен Арабаджиев, а тази на партията на Борисов - бившият министър на регионалното развитие, понижен до зам.-министър след трагедията "Своге" - Николай Нанков. БСП залага на зам.-председателката на партията Ирена Анастасова, а "Възраждане" на ексдепутата Николай Дренчев.

Монтана

Бившата областна управителка Ванина Вецина повежда листата на обединението. Тя е от квотата на ПП и е нова за парламентарната надпревара. Ирена Димова ще води за ГЕРБ, Стоян Мирчев за БСП, а юристът Петър Петров за "Възраждане".

Пазарджик

Ивайло Шотев (ПП) ще води от името на новото обединение ПП-ДБ. Изненади няма и при ГЕРБ - в лицето на бившата министърка на външните работи Екатерина Захариева. Листата на социалистите ще води отново Драгомир Стойнев, а тази на "Възраждане" - Стоян Таслаков.

Перник

Пернишката листа на ПП-ДБ ще води бившият министър на вътрешните работи Бойко Рашков. ГЕРБ изненада с Георг Георгиев. На последния вот бившият зам.-министър на вътрешните работи бе избутан от ловешката листа от двама свои съпартийци, събрали в пъти повече преференции. Впоследствие те се отказаха от депутатските си места и така Георгиев влезе в парламента.

БСП залага на нов водач - Борис Цветков, бивш общински съветник в София. "Възраждане" издига Димо Дренчев.

Плевен

В Плевен ПП и ДБ издигат Радостин Василев. Плевенският случай е интересен, тъй като за мястото до последно се конкурираха Василев, който е един от отцепниците от партията на Слави Трифонов, и едно от лицата на "Промяната" в битката с овладяната граница - Иван Христанов. Христанов обяви тези дни нов проект. ГЕРБ издига в областта Пламен Тачев, БСП - неизменния Румен Гечев, а "Възраждане" - Ивелин Първанов.

Пловдив-град

Без изненада Никола Минчев (ПП) повежда и пловдивската листа на новото обединение (след кърджалийската). Пак без изненада - от името на ГЕРБ листата в Пловдив-град ще се води от лидера на партията Бойко Борисов. БСП издига бившия местен депутат Иван Петков, партията на Костадинов - Ангел Георгиев.

Пловдив-област

Росен Костурков (ПП) ще води пак в областта, сега от името на обединението. Този път ГЕРБ е решила да номинира за водач на листата бившия министър на културата и председател на последното НС - Вежди Рашидов. Социалистите впускат в надпреварата с тях Манол Генов, също депутат доайен. "Възраждане" - отново Стоян Таслаков.

Разград

В Разград листата на ПП и ДБ ще води Антоанета Цонева (ДБ). Тази на ГЕРБ - бившата председателка на парламентарната група Десислава Атанасова. БСП залага на ново лице - председателя на областната организация Наско Атанасов, за пръв път водач на листа. "Възраждане" издига Ивайло Хъневски - също ново лице за парламентарната битка.

Русе

Русенската листа на ПП-ДБ ще се води от един от съпредседателите на дясната коалиция - лидера на ДСБ Атанас Атанасов. Той ще се изправи срещу Десислава Атанасова, която ще води и тази листа на партията на Борисов. БСП номинира Иван Иванов, бивш министър на земеделието в кабинета "Петков", а "Възраждане" - Златан Златанов.

Силистра

В Силистра водач на ПП и ДБ ще е пилотът Стоян Георгиев (ПП), водач на ПП на предходния вот. ГЕРБ издига ексдепутата и областен управител Ивелин Иванов. БСП изненада със софиянеца Иво Атанасов, бивш кандидат-депутат от столицата. "Възраждане" издига Маргарита Генчева.

Сливен

В Сливен обединението ПП-ДБ постави под номер едно бившата депутатка на ПП Татяна Султанова, а ГЕРБ - бившата земеделска министърка Десислава Танева. БСП - ексдепутатът Деян Дечев, партията на Костадинов - Климент Шопов.

Смолян

Листата на ПП-ДБ ще води Михал Камбарев, бивш депутат на "Промяната". ГЕРБ залага на д-р Красимир Събев, а левицата "връща в играта" проф. Георги Михайлов. "Възраждане" дублира ексдепутата Ангел Георгиев.

23-ти МИР София

23-ти избирателен район в София ще води съпредседателят на ПП Кирил Петков - от името на ПП-ДБ. ГЕРБ пак номинира Румен Христов - лидер на присъдружния ѝ СДС. БСП постави начело Христо Проданов - който беше министър на туризма, докато бе коалиционен партньор в кабинета "Петков". "Възраждане" залага на бившия депутат Николай Дренчев, прочул се с единствената критика, която имал към Путин - че не направил блицкриг в Украйна. 

24-ти МИР София

Този район от името на ПП и ДБ ще бъде оглавен от другия съпредседател на ДБ - лидерът на "Да, България" Христо Иванов. ГЕРБ издига "острието" си в парламента Тома Биков. Социалистите залагат на Георги Свиленски, бившият председател и заместник-председател на парламентарната група, също дясна ръка на лидера. "Възраждане" дублира адвоката Петър Петров.

25-и МИР София

В така наречения лидерски МИР - 25-и, водач от името на ПП и ДБ ще е Христо Петров - Ицо Хазарта. Пак традиционно - листата на ГЕРБ повежда лидерът Бойко Борисов, а тази на БСП - Корнелия Нинова. 

София-област

Както е известно, София-област породи напрежение в ПП-ДБ, след като бившият водач там от листата на "Промяната" и депутат Александър Дунчев, отправи обвинения в безпринципно редене на листите, тъй като бе решено този МИР да отиде в квотата на ДБ. Едно от спряганите имена за там е пулмологът д-р Александър Симидчиев, но окончателно решение все още няма.

ГЕРБ пак залага на Младен Маринов - бивш МВР-шеф, социалистите - на ексдепутата Иван Ченчев, а "Възраждане" - на Александър Арангелов.

Стара Загора

Листата на ПП-ДБ в Стара Загора повежда водачът на ПП и от миналия вот - Радослав Рибарски. ГЕРБ пак залага на бившия министър на образованието Красимир Вълчев. Отново без изненада листата на социалистите ще води Георги Гьоков, който бе и министър на социалната политика в кабинета "Петков". "Възраждане" залага на едно от лицата си в парламента - Искра Михайлова.

Търговище

В Търговище листата на ПП-ДБ ще води Илина Мутафчиева (представител в ДБ на "Зелено движение"). Партията на Борисов отново ще разчита на Теменужка Петкова, бивш енергиен министър, а БСП дублира Гуцанов. Формацията на Костадин Костадинов издига Юлиян Губатов.

Хасково

Другият съпредседател на "Промяната" Асен Василев ще води пак в Хасково, този път от името на обединението. ГЕРБ номинира пак един от основните си говорители по енергийни теми - бившият ресорен министър Делян Добрев. Социалистите дублират Атанас Зафиров, "Възраждане" се спря на Георги Георгиев.

Шумен

Листата ПП-ДБ в Шумен ще води акад. Николай Денков, номиниран от ПП за кандидат-премиер с втория мандат за съставяне на правителство в миналия парламент. ГЕРБ дублира Красимир Вълчев, също както и на вота на 2 октомври, а БСП - Иван Иванов. "Възраждане" издига Веселин Вешев.

Ямбол

И.д. председателят на 47-ия парламент Мирослав Иванов (ПП) ще води общата листа на ПП-ДБ в Ямбол. ГЕРБ пак издига ексдепутата Димитър Иванов, а БСП дублира Вигенин. Партията на Костадинов се спира на Никола Димитров.