БСП-София отказа да номинира за депутат... председателя на партията Корнелия Нинова. Нинова, която традиционно води листата в т.нар. лидерски МИР - 25-и, дори не е в списъка с кандидати на градската организация.

От него отсъстват и верните й социалисти Георги Свиленски и Христо Проданов, които на последния вот бяха водачи в съответно 24-и и 23-и МИР. Свиленски бе председател на парламентарната група в 47-ия парламент и заместник в 48-ия, а Проданов - министър на туризма от квотата на левицата в редовния кабинет "Петков".

За решението на градската организация съобщиха от там със съобщение до медиите. Само по себе си това не е изненада, тъй като тя е част от т.нар. вътрешна опозиция на сегашното ръководство на "Позитано" 20. На последния конгрес на партията, белязан със скандал, от партията бяха изключени 14 социалисти, 10 от които представители на столичната организация. 

На провелото се заседание обаче председателят Иван Таков, който е и общински съветник в София, е допуснал всички появили се изключени, с мотива, че градската контролна комисия се е произнесла - изключените от конгреса са членове на БСП. (Както е известно, изключените се обръщат към съда с мотива, че конгресът по устав не е органът, който може да им налага мярка за партийно въздействие "изключване", както и че самото изключване е в резултат на манипулация при преброяването).

Таков е държал и емоционална реч, научи Клуб Z.  

"Къде стои нашата партия? БСП, която през есента на 2016 г. излъчи президент на България.БСП, за която през 2017-та гласуваха близо милион избиратели. Това беше БСП. БСП, за която на последните избори в края на 2022 година гласуваха малко над 230 000 души. БСП, която беше пета политическа сила в 48-мото Народно събрание. БСП, която дели членовете си на "наши" и "чужди". БСП, която цензурира, наказва и изключва различното мнение. БСП, която си служи с манипулации при гласуването по време на заседание на висшия си орган - конгреса. Това е БСП днес", е заявил председателят на столичните социалисти.

И още:

"Днес БСП иска да управлява на всяка цена и се смята за незаобиколим фактор. Сигурно е фактор, сигурно е незаобиколим, но на думи! От основен "играч" БСП се превърна в брокер, за да трудоустрои дузина, а забрави за истинската кауза - промяна на системата", е заявил Таков.

За по-малко от седмица членовете на партията намаляха с трицифрено число, е отчел още Таков, призовавайки на финала социалистите да не хабят повече енергия за обвинения, а да работят за възраждане на партията.

Така столичните социалисти издигат за водач в 25-ти МИР Милко Панов, член на Изпълнителното бюро на БСП - София , който е председател на районната организация на социалистите в "Нови Искър". В 24-ти МИР - председателят на БСП в район "Искър" Борис Цветков - бивш народен представител и общински съветник. На първо място в 23-ти МИР е избран председателят на БСП в "Панчарево" Еньо Савов, член и на Националния съвет.

Решението за листите финално обаче се взима от ръководството на партията. А Градската конференция има право да номинира само от втория надолу. (Според чл. 26 от устава на партията Градската конференция "подрежда предложенията в листите за народни представители за изборните райони, ако те съвпадат с територията на градската организация, без да определя водача на листата и местата на коалиционните партньори и гражданската квота").

Именно на този член се позоваха от "Позитано" 20, разпращайки контрасъобщение вечерта.

"Определени медии разпространяват невярна информация, че Градската конференция на София е излязла с решение за водачи на листи и е отхвърлила кандидатурите на досегашните водачи Проданов, Свиленски и Нинова. Това е абсолютна лъжа. Конференциите не издигат и избират водачи. Това прави Националният съвет на партията. Градската конференция на София, както и всички Областни съвети в страната, подреждат листите от втори надолу, съгласно Устава на партията. Градската конференция в София премина в конструктивен тон и подобни неверни твърдения целят единствено уронване на авторитета и престижа на партията", пишат от ръководството.

От конгрес до конгрес

На заседанието Таков е разказал и нещо интересно, във връзка с изключените на конгреса. Няколко дни след провеждането му е свикал заседание на Изпълнителното бюро на БСП-София и на председателския съвет. Двата органа единодушно решили, че изключването на социалистите е против устава.След което Таков подал сигнал до Общопартийната контролна комисия (ОПКК) и разговарял с главния преброител на конгреса. Той потвърдил, че имало грешка при отчитането на резултата и се съгласил да отидат заедно при заседанието на ОПКК, най-висшият контролен орган на БСП, за да посочи въпросната грешка. Но, заседание на контролната комисия така и не било свикано.

На 17 февруари Таков получил писмо, с което председателят на ОПКК Емил Войнов (който е и член на ЦИК, човекът, предложил вписването на резултата от машинния и хартиения вот в една графа, б.р.) го уведомил, че препраща сигнала на градските социалисти за сбъркания сбор на комисията по жалбите. Но... тя ще се събере тогава, когато бъде насрочено следващ  конгрес на партията.