Страните членки (Съветът) на ЕС подновиха терористичния списък на Съюза, в който влизат двамата атентатори от летище „Сарафово“ и организацията, в която членуват.

Това са Хасан ел Хадж Хасан и Мелиад Фарах – граждани съответно на Канада и Австралия. И двамата са от ливански произход.

При атентата на 18 юли 2012 г. загинаха петима току-що пристигнали туристи от Израел и българският шофьор на взривения автобус, в който те се качиха. През 2020 г. терористите бяха осъдени у нас на доживотен затвор без право на замяна. Местонахождението им е неизвестно и до днес.

Атентаторите принадлежат към военното крило на ливанската проиранска шиитска групировка „Хизбула“, заподозряно в организирането на взрива на „Сарафово“.

В терористичния списък на ЕС влизат общо 13 души и 21 образувания. Той е изготвен в изпълнение на резолюция на Съвета за сигурност на ООН от 2001 г., приета след атентатите на 11 септември в САЩ, и се преразглежда на всеки шест месеца.

Финансовите активи в ЕС на санкционираните лица и групи са замразени. Никой в Съюза няма право да им оказва финансова помощ или съдействие.