Руските военни части, екипирани с униформи, които наподобяват украинските, готвят възможни провокации край граничещата с Русия и Беларус Черниговска област, на първата годишнина от войната в Украйна.

Това обяви Оперативно командване "Север" на украинската армия в "Телеграм". Предполагаемата цел е да се обвинят украинските защитници в нарушаване на териториалната цялост на Русия.

"(Руснаците) се готвят за евентуални провокации на годишнината от пълномащабното им нахлуване. Вероятно целта им е да обвинят украинските защитници в нарушаване на териториалната цялост. Това сочат разузнавателни данни, в които са записани движението на колони от военна техника в района на границата с Черниговска област без опознавателни знаци и с жива сила, облечена в "пикселни" униформи, подобни на униформите на Въоръжените сили на Украйна", се казва в публикацията.

Посочва се още, че украинците "държат ситуацията под контрол и, за разлика от войските на противника, никога не са прибягвали до провокации и никога не са преследвали подобни цели".

"Всеки войник спазва общоприетите правила за водене на война, като не навлиза в чужди територии, а само защитава родната си земя от наглия и коварен враг", се казва още в съобщението.