"БСП не е майка, а мащеха на своите младежи"

Това се казва в позиция на Националния съвет на Младежкото обединение (МО) в БСП по повод налагането на мярка за партийно въздействие "изключване" на млади социалисти. Позицията беше разпространена от пресцентъра на БСП-София, предава БТА.

"Партията, която винаги е била носител на революционни и солидарни идеи, на несъгласие с несправедливостите и гарантирана защита за всеки, се превърна в партията, която наказва различията с политическа гилотина", заявяват още от младежката организация.

На 11 февруари Конгресът на БСП изключи 13 делегати и потвърди изключването на Кирил Добрев. Сред наказаните бе и евродепутатът Петър Витанов. От младежката организация на партията посочват и, че сред тях са петима настоящи членове на Младежкото обединение в БСП, както и петима бивши членове на организацията, които отскоро вече не са в младежка възраст.

Сред изключените членове на нашата младежка общност има хора със забележителни качества и политически опит, които и в този момент заемат различни позиции в редица институции, се казва в позицията. Сред тях са посочени бившият председател на Младежкото обединение в БСП Николай Бериевски, бившият зам.-председател на организацията Атанас Атанасов, най-младият общински съветник в настоящия Столичен общински съвет и бивш председател на Градския съвет на МО в БСП-София Петко Димитров, както и евродепутатът Петър Витанов, председател на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент.

В позицията Националният съвет на Младежкото обединение в БСП се обявява против изключването на тези членове и настоява за преразглеждане на решението на Конгреса в най-кратки срокове.

В позицията се отбелязва, че членството им в партията е прекратено без да им бъде дадена никаква възможност да се защитят и да бъдат подложени на справедлив процес. Записите от заседанието, налични в медийното пространство, показват, че решението е взето със съмнително наличие на кворум и още по-противоречиво преброяване на гласовете в залата, което показа очевидна злоупотреба при калкулацията на крайния резултат, посочват от МО на БСП.

Това действие, подкрепено от голяма част от ръководството на БСП и лично от председателя на партията Корнелия Нинова затвърди огромния разрив между ръководството на партията и нейните млади членове, на които през последните дни бе преподаден "урок по послушание", заявяват от младежката организация. Според тях посланието, което това решение е утвърдило сред голяма част от младежите в БСП, е че смелостта да мислиш различно и да го заявяваш е порок.

От Националния съвет на Младежкото обединение в БСП призовават председателя Корнелия Нинова, ръководството на партията и делегатите на 50-ия Конгрес, които са гласувалиха "за" изключването на тези членове "да поправят тази недопустима грешка в най-кратки срокове".