Руският опозиционер Алексей Навални смята, че границите на Украйна са международно признатите от 1991 г.

Мнозина изтълкуваха това като признание за принадлежността към Украйна и на Крим, макар Навални да не споменава и дума за полуострова. В миналото той направи поредица от двусмислени изказвания за Крим.

„Какви са границите на Украйна? Такива, както и на Русия – международно признатите, определените през 1991 г. Ние, Русия, също тогава ги признахме. Тези граници Русия трябва да признава и днес. Тук няма какво да обсъждаме. Почти всички граници по света са случайни и предизвикват нечие недоволство. Но да се воюва за промяната им през XXI век не бива. Иначе светът ще потъне в хаос“, пише осъденият опозиционер по поводт предстоящата първа годишнина от руската агресия срещу Украйна.

Той публикува манифеста „15 точки на гражданина на Русия, желаещ благото на страната си“.

Според него руските военни сили са извършили престъпления в Украйна. А прпезидентът Владимир Путин разрушил бъдещето на Русия заради личните си амбиции.

„Десетки хиляди невинни украинци бяха убити, болка и страдания сполетяха още милиони други. Извършени бяха военни престъпления. Действителните причини за тази война са политическите и икономически проблеми в самата Русия, желанието на Путин да се задържи на власт на всяка цена и манията за неговото собствено историческо наследство. Той иска да влезе в историята като „царят завоевател“, пише Навални в манифеста си и зове за международно разследване на твърденията за извършените престъпления.

Той е убеден, че Русия е ударила самото дъно.