Белият дом е уведомил Русия за посещението на американския президент Джо Байдън в Киев няколко часа преди неговото пътуване, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че визитата на Байдън е имала за цел да потвърди отново подкрепата на САЩ и да отбележи годишнината от нахлуването на Русия в Украйна.

Русия бе уведомена за пътуването на Байдън "с цел избягване на риска от конфликт" няколко часа преди неговото заминаване, каза съветникът в Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан.

Според официални представители на Белия дом осъществяването на пътуването е било сложно от логистична гледна точка заради липсата на сухопътни американски военни части в района. То е било различно от пътуванията, които американски президенти са предприемали в миналото към военни зони като Ирак и Афганистан.

Байдън искаше да застане "до президента Зеленски в един свободен Киев не само за да каже, но и за да покаже на света, че Украйна с успех отстоява на руската агресия", каза Съливан.

Преди година Байдън предупреди скептично настроените си съюзници, че масираното струпване на руски войски покрай украинските граници е предвестник на война, превърнала се в изтощителен конфликт, който според официални представители на САЩ може да продължи месеци или дори години наред.

"Поради поверителното естество на информацията, съобщена тогава,  няма да навлизам в подробности как тези съюзници ни отговориха, или какво точно беше нашето съобщение, но мога да потвърдя, че направихме такова уведомление", каза Съливан в телефонен разговор с журналисти.

Вашингтон до този момент не е съобщил подробности как Байдън е стигнал до Киев. Заради войната държавните гости обикновено пътуват до украинската столица с влак, отбелязва ДПА.

Делегацията на Байдън съобщи, че ще предостави повече подробности за маршрута по-късно, след като информацията бъде одобрена от службите за сигурност.

След Украйна Байдън се отправи към Полша.

Пентагонът пък днес съобщи, че САЩ ще предоставят на Украйна боеприпаси за реактивните системи за залпов огън "Хаймарс" и противотанкови системи "Джавлин" като част от нов пакет военна помощ в областта на сигурността на стойност до 460 милиона долара, предаде Ройтерс.