България и Черна гора категорично осъждат руската агресия в Украйна.

Това заяви Румен Радев на съвместна пресконференция с колегата си държавен глава на Черна гора Мило Джуканович, който е на официално посещение в страната ни по покана на Радев, известен у нас с тезите си за постигане на мир чрез спиране на бойните действия, като не е много ясно как си представя "Дондуков" 2 мирните преговори - Русия да върне всички окупираните територии или да ги запази.

Витиевата теза по този въпрос изрази наскоро шефът на стратегическия съвет на Радев и съветник на служебния премиер Гълъб Донев - Александър Маринов. По думите му дори в САЩ имало мнения, че Крим и Донбас трябва да останат за Русия. 

"Тази брутална война, която доведе до неизмерими жертви, страдания и разрушения, ние подкрепяме Украйна в нейния легитимен път и в борбата й за суверенитет, независимост и териториална цялост, но споделяме нашето притеснение и нашата огромна грижа от продължаващия конфликт и сме на мнение, че трябва да бъдат положени всички дипломатически усилия, така че на войната да се сложи край възможно най-скоро, за да можем да избегнем риска не само за нашия регион, но и в световен мащаб", заяви обаче днес българският държавен глава.

Че Крим в момента е руски, "какъв да е" е реплика, която принадлежи на Радев. Наскоро обаче в интрервю за гръцкия весктник "Катимерини". "Напълно подкрепяме независимостта на Украйна, нейния суверинитет и териториална цялост, според нейните международно признати граници" - заяви и пред гърците Радев.

Двамата президенти отдадоха почит пред Паметника на Незнайния воин, а след това проведоха среща на "четири очи“.