ЦСКА-София е внесъл 7 124 500 лева вноска за вписването на новото дружество  „Спортни имоти Българска армия“ в Търговския регистър, пише dsport.bg.

В него клубът има равно участие с държавата - по 50 процента, като целта е то да изгради и стопанисва нов стадион на мястото на настоящия в Борисовата градина.

Внесената от „червените“ сума е 25% от парите, нужни, за да може да се стартира проекта. Държавата участва със стадиона, оценен на малко над 28 млн. лв. Съответно толкова пари трябва да внесе клубът, след като години наред не можеше да се разбере с Министерството на спорта и “Сердика спортни имоти” за стари задължения по наеми.

Последното бе решено като казус по времето на министър Радостин Василев - в правителството на Кирил Петков.

Молбата за вписване на съвместното дружество е подадена към ТР на 15 февруари, като се очаква да бъде одобрена в началото на следващата седмица.

Дружеството е с общ капитал 56 996 000 лева, като в него двете страни държат по 50% от акциите, всяка от които е с номинал от 1 лев. Само посредством него ЦСКА-София ще може да стартира строителните дейности в Борисовата градина.

Собственикът на клуба Гриша Ганчев ще поеме разходите изцяло, държавата няма да дава пари за новото съоръжение.

Според експерти регистрация на дружеството ще е голяма стъпка напред, като при добро стечение на обстоятелствата по-нататък строежът може да започне още тази година.

Официално от Министерството на младежта и спорта

По-късно днес Министерството на младежта и спорта излезе със следното съобщение:

Във връзка с постъпили журналистически въпроси, касаещи стадион „Българска армия“, пресцентърът на Министерството на младежта и спорта съобщава:  

"В Агенцията по вписванията беше подадено заявление на 15 февруари 2023 г. за вписване на съвместното дружество „Спортни имоти Българска армия“ АД. 

Държавата чрез държавното дружество „Сердика спортни имоти“ ЕАД е акционер с 50 процента дялово участие (28 498 000 лева) от всички акции от капитала на новото дружество.

Съучредителят „Арена ЦСКА“ ЕООД е внесъл при учредяване на новото дружество 25% от стойността на записаните от него акции (или 7 124 500 лв.). Пълният размер на записаните акции следва да се внесе в срок до 23 месеца от учредяването."