Това нямаше да се случи на Джеймс Бонд: от омраза към Германия и Великобритания служител на британското посолство в Берлин е станал шпионин на Русия. Той обаче се показва като изключително некадърен агент и бързо бива разкрит. В понеделник срещу него започна съдебен процес във Великобритания.

На делото обвинението разкри нови подробности за ареста и шпионската му дейност. Според обвинението Дейвид С. е попаднал на няколко контакта едновременно, които са се представяли за руски граждани и агенти, но всъщност са работили за западните власти.

След екстрадирането си Давид С. е подсъдим в Лондон от понеделник. Според обвинителния акт 58-годишният британец е изпратил писмо до военен служител на руското посолство в Берлин и му е предал списък с контакти на служители на британското посолство. Това действие било мотивирано от омраза към колегите му.

Британските и германските власти научили за това писмо и съвместно заложили капан на Дейвид С.: някакъв "Димитри" искал да се срещне с Дейвид С. в британското посолство и уж да му предаде поверителни документи - но в действителност "Димитри" бил британски агент.

По-късно жена с кодово име "Ирина" се представя за агент на руските тайни служби и показва на Дейвид С. снимки на хора, които уж представляват интерес за руските служби. Сред тях бил и "Димитрий". Малко след тази среща Дейвид С. е арестуван и екстрадиран от Германия в Обединеното кралство през април 2022 г.

Шпионската афера не остава без последствия за БНД.

Дейвид С. вече се призна за виновен по осем от деветте обвинения през ноември, утре ще бъде изслушан в съда и се очаква да бъде осъден в петък. Процесът ще се занимае и с парични суми, чийто произход Дейвид С. досега не е успял да обясни, както и с обвинението за нерегламентирани видеозаписи в британското посолство. Дейвид С. е заплашен от до 14 години затвор за шпионаж заради нарушаване на Закона за служебната тайна.

Бившият охранител, който е женен за украинка и е работил в посолството в Берлин в продължение на пет години, е посочил "омразата" към Великобритания и Германия като мотив за предаването на поверителна информация по време на разпита си.