Вчера публикувахме първа част на разследване на Ройтерс за агентите на Русия в Германия, които се опитват да създават обществени настроения срещу Украйна и да притискат правителството в Берлин да промени политиката си спрямо нея и войната. Освен с историческата руска общност в страната те са свързани с крайнодясната "Алтернатива за Германия". Във втората част на публикацията, която следва, се разказва за двойната идентичност на проводниците на руското влияние в Германия и организациите, които им служат за прикритие. Паралелите с българската действителност се налагат сами. 

***

Публичното лице на протеста в Кьолн беше романтичната партньорка на Шлунд - Елена Колбасникова, родом от Украйна, която сега живее в Германия. Тя поведе тълпата в скандиране на "Мир. Свобода. Самоопределение!" на своя немски език с лек акцент. Използвайки листовки и социални медии, тя и Шлунд са организирали демонстрацията и други проруски събития.

Колбасникова придоби статут на знаменитост в някои антисистемни кръгове в Германия миналата година, след като заяви, че е била уволнена от работата си като медицинска сестра заради "русофобия" - разказ, който Ройтерс не успя да провери независимо. Когато се обръща към поддръжниците си, тя не подкрепя изрично руското нахлуване и вместо това се фокусира върху въздействието на конфликта върху германците, притеснени от нарастващите сметки за отопление.

В профила на Шлунд в социалната мрежа "ВКонтакте" се посочва, че е учил във военната академия "Жуковски", известна най-вече с обучението на руски космонавти. Той се появява на снимки, публикувани от негови състуденти. На снимките, включително някои, публикувани от Колбасникова, той е облечен във военна униформа. Братът на Колбасникова казва пред Ройтерс, че Шлунд е служил като старши лейтенант в руските военновъздушни сили. Ройтерс не можа да провери тези данни по независим начин.

От около 2007 г. Шлунд е работил за частни охранителни фирми, показват трудови досиета. През 2010 г. московски съд издава едногодишна условна присъда за нападение срещу лице със същото име и дата на раждане, според полицейски данни. През 2012 г. Шлунд се премества в Германия, за да живее с тогавашната си съпруга, рускиня от немски произход, според човек, който го познава.

Оттогава те са се разделили. Братът на Колбасникова, който все още живее в Украйна, казва пред Ройтерс, че проруската позиция на Колбасникова по отношение на войната е задълбочила семейния разрив:

"Тя може да ми е кръвна сестра, но това, което прави, не е съвсем правилно."

В началото на 2022 г. Шлунд направил сделка за закупуване на апартамент в Москва, показва руският имотен регистър.

През лятото Шлунд и Колбасникова изпращат съобщение в Teлеграм, в което канят "съмишленици" на ден с музика, храна и спорт в Дюселдорф през юни. Мястото на събитието, банкетна зала, беше украсено със знамена на чеченския лидер Рамзан Кадиров, чиито бойци участват в настъплението на Русия в Украйна. Министърът в правителството на Кадиров, Ахмед Дудаев, публикува снимки от събитието в Teлеграм и похвали Колбасникова и Шлунд като "пратеници на добра воля", които са "на страната на истината". Министерството на информацията на Чечения, оглавявано от Дудаев, заяви в изявление за Ройтерс, че няма нищо общо с организирането на събитието.

Също така през 2022 г. двойката пътува до Донбас - район в Източна Украйна, който до голяма степен се контролира от Русия. Прокремълска медия, „Царьград“, публикува видеоклип от пътуването в YouTube през октомври. На него се вижда как Шлунд и Колбасникова раздават помощи, включително калорифери за палатки на промосковските сили. Двойката казва, че организация, наречена Народен фронт, е осигурила част от помощта за пътуването. Народният фронт, който не коментира за тази статия, е коалиция от руски групи, чийто лидер е Путин, според уебсайта на организацията. 

Двойката и нейните поддръжници отново преминаха по улиците на Кьолн в първата неделя на декември, придружени от полицаи и шумна контрадемонстрация. Малко след това те планираха да участват във форум за активисти на гражданското общество в Москва, организиран съвместно с руското правителство. В крайна сметка, разказва Колбасникова пред поддръжниците си, изпуснали полета си. В публикация в онлайн чат тя заяви, че "спонсорът" на самолетните билети е "Руски дом", руски орган за насърчаване на културата. "Руски дом" е част от "Россотрудничество" - правителствената агенция, която е подложена на санкции от ЕС. Григорий Михитарянц, служител на "Руски дом" в Берлин, заяви пред Ройтерс, че неговата организация е осигурила билети за двама души, които ще пътуват за събитието в Москва, но отказа да съобщи имената им. В изявлението на "Россотрудничество" се казва, че то "няма отношение към финансовите и организационните договорености" на двойката.

Шлунд и Колбасникова отказаха да отговорят на подробни въпроси. В размяна на съобщения в WhatsApp Шлунд пише на репортерката на Ройтерс:

"За теб, глупава краво, ще е по-добре, ако стоиш далеч от очите ми".

Казашка връзка

С помощта на снимки в социалните мрежи Ройтерс идентифицира трима от стюардите по сигурността на протеста в Кьолн. Всички те са участвали в многобройни казашки събирания в Германия, показа този репортаж. В имперска Русия казаците са се заклевали във вярност на царете. Сега основните руски казашки организации са верни на Путин и се сражават заедно с руските сили в Украйна.

Основната казашка организация, насърчавана от Кремъл, е Съюзът на казашките воини на Русия и зад граница, който има десетки клонове в Русия и в чужбина. Той не разкрива източника на своето финансиране. В Германия казаците, членуващи в Съюза, полагат венци на гробовете на войници от Червената армия и осигуряват охрана на събития, организирани от руското посолство.

Гърбавият мъж до сцената на митинга в Кьолн, Харковски, е родом от сибирската област Томск. Сега той живее в Тройсдорф, югоизточно от Кьолн, и има малък бизнес с товарни автомобили, според публикации в профила на Харковски в социалната мрежа OK.РУ. Той редовно е сниман на своята и на други страници в социалните медии на казашки събирания, често облечен в казашка военна униформа. На ръката му е татуиран осемлъчев символ, който е възприет от крайната десница в Русия и други страни.

Двама от колегите на Харковски също са присъствали на казашки срещи - Владимир Фелк, любител на бойните изкуства, и мъж, който се представя в социалните мрежи като Сергей Шнайдер. Фелк е работил като охранител и е управлявал логистична фирма, според публикациите в профила на Фелк в социалната мрежа OK.ру.

На снимките, които Харковски публикува от ежегодните събирания през последните години, към тримата мъже се присъединява охранител в нощен клуб и известен с буен нрав тип на име Григорий Крамер. Крамер е представител на Съюза на казашките воини на Русия и зад граница. Дългогодишният бивш ръководител на Съюза Виктор Водолацки е подложен на санкции от страна на ЕС и САЩ за подкрепа на руските действия в Украйна.

На събранието през 2022 г. в Хановер са били посрещнати руски дипломати от консулството в Хамбург, според разказа за събитието, който Руската православна църква публикува на своя уебсайт. Беше прочетено приветствие от изпълняващия длъжността ръководител на Великата донска армия - казашка организация, участваща в набирането на войници и сраженията във военната кампания на Русия в Украйна. Снимки, споделени от Харковски в социалните мрежи, показват него и други участници, застанали пред знамето на Великата донска армия.

Харковски е прекъснал разговара, когато Ройтерс се е свързала с него. В последвалата размяна на съобщения в приложението той е потвърдил, че е осигурявал охрана на протестите, организирани от Шлунд и Колбасникова, но не е отговорил на подробни въпроси. Крамер е отказал да даде интервю. Фелк, Шнайдер, "Великата донска армия" и Съюзът на казашките воини отказали да коментират.

Руското военно разузнаване

Когато в края на август Германската комунистическа партия организира фестивал на "мира и солидарността" в Берлин, той включваше дискусионен панел, озаглавен "Мир с Русия". Сред участниците в дискусията беше Олег Еременко, руско-германски бизнесмен, който твърдеше, че украинските младежи се учат да мразят Русия. Еременко отдавна работи активно в руско-германската общност. Той ръководи строителен бизнес в Берлин. Сред клиентите, посочени на уебсайта му, е Руската православна църква в Берлин. Църквата заявява, че не разполага с данни за своите изпълнители.

Внук на съветски военен герой, който до 1981 г. е бил член на Централния комитет на Съветската комунистическа партия, Еременко е в управителния съвет на организация, наречена "Десант", в която членуват бивши руски военнослужещи. Той се е появявал на събития заедно с руски дипломати в памет на загиналите във Втората световна война, погребани в Германия, и се е снимал с германски политици като Мануела Швезиг, член на социалдемократите и премиер на северната провинция Мекленбург-Предна Померания. През 2020 г. Еременко е сред малката група хора, получили грамоти за заслуги към Русия от посланика на страната в Германия. Швезиг не отговори на молбата за коментар.

На снимка от 2016 г. Еременко позира до Игор Гиркин, бивш руски разузнавач, наскоро задочно осъден от нидерландски съд за участие в свалянето на малайзийския самолет MH17 над Украйна. Снимката се появява в акаунт във "ВКонтакте", управляван от организацията на Гиркин. Гиркин, известен също като Игор Стрелков, отрича да е участвал в свалянето на самолета. Свързан с Ройтерс за тази статия, Гиркин заяви:

"Не давам интервюта на вражески медии".

Преди шест години Еременко участва в руски телевизионен сериал за запознанства, наречен "Да се оженим". Близък сътрудник на Гиркин, се появява на сцената като един от приятелите на Еременко. Седнал на маса, украсена с разноцветни цветя, Еременко казва, че иска да се ожени за хубава "славянка" и да има деца.

Еременко потвърди пред Ройтерс, че е работил за руското военно разузнаване ГРУ. Той каза, че е служил на територията на Русия, но отказа да даде подробности.

"Служих и това е всичко", каза той. "Сега съм в Германия в, да кажем, цивилен статут, като популяризирам руската култура и почитам паметта на загиналите през Втората световна война съвместно с руски официални лица".

Еременко каза, че се е запознал с Гиркин, когато е извършвал хуманитарни доставки в региона на Донбас през 2014 и 2015 г. Отказвайки да говори подробно, той заяви, че заедно с други руски активисти са подложени на засилен контрол от страна на германските власти.

"Прекалено многото информация няма да е от полза за проруската страна", каза той. "Колкото повече имена има, колкото повече информация за нашите дейности тук, това ще бъде много вредно за нашата репутация тук, особено пред германските власти."

Той заяви, че не е правил политически изявления, подкрепящи която и да е от страните във войната в Украйна.