Следим кои партньори от България говорят за съдебна реформа, а после не действат.

Това обяви в интервю за БНР Джеймс О‘Браян - ръководител на Службата за координация на санкциите в администрацията на президента Джо Байдън.

На въпрос дали е достатъчно българските партии и институции да изразят вербална подкрепа за съдебната реформа в България, американецът заяви следното.

"Искаме да застанат зад реформата и депутатите да я подкрепят. И мисля, че всички партии са чули това послание и ще видим кой ще го изпълни".

Преди това О'Браян изтъкна, че американците "оценяваме партньорите си по това дали споделяме резултати и ценности".

"Ако има хора, които само говорят, а после не действат, те не са особено ефективни партньори. Има много различни измерения, в които хората работят като наши партньори и по различни въпроси. В този случай може да има различни коалиции, посланието на тези санкции е, че тази реформа на системата за борба с корупцията, на главния прокурор, на комисията за борба с корупцията, това е много важно за ЕС, за Обединеното кралство и за САЩ и именно в това ние измерваме нашето партньорство", каза той и повтори. "Отворени сме за различните мнения и от гражданското общество. Но отново ще гледаме кой ще осъществи тези реформи".

САЩ призовават тази реформа да стартира в началото на следващия парламент.

"Бихме искали да видим процес, при който партиите да се съберат и да постигнат съгласие по конкретен текст и да се ангажират да го гласуват в началото на новия парламент. И след това да го приложат изцяло. Защото искаме, не просто закони на хартия, нали? А България да има независима, безпристрастна и отговорна следствена служба, служба за борба с корупцията, главен прокурор и т.н. Освен законодателство, трябва и прилагане на тези закони."

О'Браян обяви целта на включването на нови имена в списъка "Магнитски".

"Санкциите имат за цел да подсилят избора на България, който задълбочава нейната интеграция в Европа и сътрудничеството със световните компании, както и диверсификацията на енергийните източници. Важно е някои стари практики да бъдат идентифицирани и прекратени.

Тези санкции следват доказателствата, с които разполагаме, и установяват десетки милиони евро, които са били взети от българския народ и дадени в някои случаи на длъжностни лица, в някои случаи на чуждестранни компании. Целта на тези санкции е България да бъде в състояние да разследва и да спира подобно поведение, за да бъде пълноправен участник в световната икономика", подчерта той и добави: "Смятаме, че съдебната реформа е най-важната нова стъпка в антикорупционната реформа, която описах".

Нови българи, санкционирани по Закона "Магнитски", бяха обявени в петък (10 февруари) от САЩ. Това са бившият финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов, социалистът и бивш министър на енергетиката Румен Овчаров, бившите шефове на АЕЦ "Козлодуй" Александър Николов  и Иван Генов, който е и бивш депутат от БСП, а сега лидер на "Възраждане за отечеството", както и председателят на движение "Русофили" Николай Малинов.

Те се присъединяват към санкционираните в началото на юни 2021 г. трима българи - бизнесмена и бивш депутат от ДПС Делян Пеевски, хазартния бос Васил Божков и заместник-председателя на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков.

На 12 февруари 2023 г. в страната пристигна ръководителят на Службата за координация на санкциите в Държавния департамент на САЩ Джим О'Браян. О'Браян, заедно с американската посланичка Херо Мустафа и посланикът на Великобритания Роб Диксън, проведоха среща с президента Румен Радев, подробности от която не бяха съобщени.

На срещата е присъствала и вицепрезидентът Илияна Йотова, която малко по-рано през деня заяви, че имало сигнали, че "този списък ще продължи".