Румен Овчаров, който вчера бе санкциониран по закона "Магнитски" направи изказване пред конгреса на БСП, в което заяви, че САЩ са го направили герой.

И то международен.

Овчаров каза още, че БСП няма да се прегърне с ГЕРБ и ДПС, но може да се разбере с тях, за да се извърши определена работа и страната да излезе от блокажа.

"Няма как да се прегърнем с ГЕРБ, и с ДПС. Но можем да се разберем за 5-6 неща, които трябва да бъдат свършени за България следващите няколко месеца, за да излезем от блокажа, в който сме се натикали", заяви Овчаров.

Според него се води война за последно изтикване на всички руски енергийни доставки за България и цяла Европа.

"Не си правете илюзии, че някой се занимава с приказки от не-знам-си-кога-си за не-знам-си-кого-си. Пак станах герой, и то в световен мащаб. Благодарение на американския департамент. Не съм горд.

"Първо - срам ме е, второ - изключително ми е тревожно. Покъртен съм от начина, по който уж най-великата демокрация, носителят на правдата и истината в световен мащаб, на честта и морала, по какъв елементарно нагъл начин може да оклевети хората на база лъжи и инсинуации. Не се страхувам да го кажа".

Това каза Овчаров по адрес на санкциите "Магнитски". И допълни:

"Нямам офшорни сметки. Нямам 5 млн. Нямам фирми, които да правят бизнес с АЕЦ "Козлодуй". Всичко това са лъжи, сравними с тези на Яне Янев през 2012-2013 г. Него го осъдих 3 пъти за клевета. Тези не знам дали мога да осъдя".

Според Овчаров през 2007 г. посланикът на САЩ Байерли е събирал доноси. Той посочи три имена на доносници - Красен Станчев, Стефан Гамизов и Галя Александрова.

Овчаров се възмути, че американското посолство не се интересува от Nexo.

"Те не се интересуват и кой прекрати договора с "Газпром". Случайно ли? За доставките на газ платихме 1 млрд. повече. Вкараха си посредниците директно, те си напълниха гушите", ядоса се той.

И похвали, че прокуратурата е започнала да си върши работата покрай този договор. Подобна е и позицията на ГЕРБ по темата

Овчаров е категоричен, че Русия е имало такова положение на енергийния пазар в цяла Европа, "не защото упражняваше политически натиск, а защото доставките бяха по-евтини и гарантирани".

"Изпълниха първата поръчка. Сега е атомната енергетика, и не е само ядреното гориво. Битката е за бъдещето на България и българската енергетика, и изтикването на Русия", каза Овчаров.

Румен Овчаров коментира, че е цинично, заедно с него да обвиняват Иван Генов и Александър Николов. Цинично е, защото двамата са били първите, които през 2009 г. са подписали споразумение за изследване на възможностите за строеж на точно тези ядрени реактори. "Американците издъниха и хората, които искаха да ги прокарат", коментира Овчаров.

"Нито един от нас не е защитавал руски интереси, ние сме защитавали българските интереси, защото България е заинтересована от това да доставя евтино ядрено гориво, Не се притеснявайте за мен - това са лъжи, които нямат никакво практическо значение. Това са лъжи, които показват начина, по който ще бъде манипулирана и движена България оттук нататък", добави той.

И допълни:

"Не знам дали ме разбрахте правилно - не искам да защитаваме Влади Горанов. Владислав Горанов е "друга бира" във всичкото това, той е по друга схема там, той е по схемата на Васил Божков и по онези всичките милиони, спестени от плащания на държавата.

Докато останалите, тримата, включително и Николай Малинов донякъде сме точно по тази линия - да не би някой да си помисли от експертите от нивото на Румен Овчаров, че може оттук нататък да се изказва срещу американските интереси и американските проекти в България. Да не би някой да си помисли от нивото на експертите на Александър Николов и Иван Генов, че може да противостои на американските интереси, да не би някой да си помисли като Николай Малинов, че може да прави нещо заедно с Русия. Затова си мисля, че е важно БСП и Конгресът да кажат - ние стоим зад националните интереси на България и подкрепяме хората, които са защитавали тези интереси".

Той се обърна и към вътрешната опозиция в партията.

"Другари, да се сваля лидера не е елементарна работа, особено за БСП. Напрегнете се, измислете нещо. предложете нещо различно, ново", заяви той.

Според него омразата е път за никъде и настоя опозицията да работи за партията.

"Тази борба на живот и смърт, този бой последен, да не се окаже наистина последен, не за лявата идея, а за някои, които не чуват никой, освен вътрешните си гласове", каза още Овчаров.