Нищо не ме притеснява. Това коментира  Румен Овчаров пред журналисти преди началото на заседанието на 50-ия конгрес на БСП в отговор на въпрос във връзка с включването му в списъка "Магнитски".

Овчаров не коментира въпросите дали е взел комисионни.

"Ако имам нещо да ви кажа, ще ви извикам и ще ви кажа. Сега, ако обичате ме освободете", заяви той.

Вчера САЩ, в координация с Великобритания, обявиха, че предприемат действия за противодействие на системната корупция в България, като налагат санкции срещу петима бивши държавни служители и пет юридически лица от България заради корупционни действия, довели до незаконни лични облаги, подкопаване на демократичните институции в страната и засилване на вредната ѝ зависимост от руските енергийни източници.

Сред санкционираните е и Румен Овчаров.

В началото на конгреса лидерката на БСП Корнелия Нинова заяви, че партията открива национална кампания за подкрепа на пострадалите от земетресението в Турция и Сирия. Тя призова европейските институции да блокират санкциите срещу Сирия, за да може да й се помогне, на което залата регира с ръкопляскания.

Обичайните скандали между ръководството на БСП и вътрешната опзиция започнаха още в началото на конгреса.

Няколко делегати, сред които Сергей Станишев, Георги Пирински, Велислава Дърева, Атанас Мерджанов, Валери Жаблянов, внесоха резолюция, която предлага конгресът да констатира оставката на Нинова, Оказа се обаче, че тя не е раздадена на делагатите, което предизвика брожения.

Жаблянов обвини ръководството в цензура.

"Докога ще се преструваме, че вървим по правилния път, докато сме загубили посоката, докога ще се оправдаване за оправдаване за провалите си. Вината я носим всички, но винаги лидерът носи отговорността. Истинският лидер умее да печели битки, но умее и да предава резултата", заяви евродпеутатът Петър Витанов.

И допълни, че иска първа точка от дневния ред да бъде прекратяване на правомощията на председателката.


"Как си представяте - цял ден да обсъждаме въпроса за лидера, а кой ще представлява партията на изборите. Това е опит за атентат срещу БСП за изборите и няма как да мине", отговори му Румен Гечев.

В дискусията се включи и Крум Зарков:

"Обръщам се към ръководството - вие спечелихте конгрес, а БСП загуби избори. Сега ви призовавам - откажете се да печелите този конгрес, за да може БСП да спечели изборите".

В крайна сметка дневният ред бе приет.

Кирил Добрев пък не бе пуснат в залата от охраната.

Пред вратите на НДК и залата имаше скандирания "Оставка"!