Жалби и сигнали срещу извършителя на убийството на психолога Иван Владимиров е имало, потвърди вътрешният министър Иван Демерджиев в Пловдив. Но сигналите не са били за заплахи за насилие и саморазправа, подчертава той.

"Трябвало е да дадат индикация при всички случаи на полицейските служители, че може да ескалира конфликтът, но в нито една от тези жалби и сигнали няма ясно оплакване от физическа саморазправа, още по-малко - заплаха или закана за убийство", каза министърът.

Вярно е, че е имало насрещни жалби и сигнали преди убийството на психолога Иван Владимиров, потвърди Демерджиев. Има образувана проверка в Пето районно управление на столичната дирекция на вътрешните работи, посочи той. Тоест, Пето РПУ ще проверява само себе си.

"Със заповед на началника на Пето РУ е разпоредена проверка във връзка с трагичния случай и смъртта на мъж вследствие на междусъседски конфликт. Ще се извършва цялостен преглед на действията на полицейските служители по отношение на приети във времето сигнали", посочват и от пресцентъра на МВР.

И допълват в унисон с министъра:

"От СДВР уточняват, че през последните две години страните в конфликта са  подавали един срещу друг над 10 заявления в полицията, касаещи предимно междусъседски спорове. Няма постъпвали сигнали за заплахи с насилие."

Припомняме, че пред бТВ съседи на Владимиров в кооперацията, в която са живяли заедно с бившия полицай, който го застреля в сряда, твърдят обратното - че са били заплашвани и тормозени многократно, и че са подавали сигнали за това. Няколко от тях излязоха пред камерите с имената си. Сигнал за заплаха с пистолет е подал назад в годините и друг съсед, напуснал отдавна кооперацията.

От вчера насам полицията и прокуратурата многократно изявяват тезата, че става дума за "битов" скандал, и подчертават факта, че бившият полицай също е подавал оплаквания срещу жертвата.