Дългогодишен тормоз, заплахи, бой, размахване на пистолет - с това са се сблъсквали живущите в блока, в който сряда вечерта бе убит психологът Иван Владимиров. И то от един човек - извършителят, бивш полицай.

Това разказаха пред бТВ съседи на Владимиров и неговата леля - Снежана Томова.

"Те нямаха секунда спокойствие. Никой не ги защити. Даже преди няколко дни мисля, че пак подадоха сигнал. Беше й тъпкал прането с крака, свалил прането и го тъпкал с крака, тя подала сигнал в позицията", разказа Томова за майката на Нав.

Всичко това е започнало още преди повече от 15 години, когато друг живущ в блока - който по-късно се е преместил - е бил заплашен с пистолет.

"Разправия между мен и същия психично болен или не знам какъв човек. - С изваден пистолет се разправяхме тук. Ако ме беше убил тогава, сега Нав щеше да е жив. Веднага отидох и подадох жалба в полицията. Беше ми чупил и колата, но по-важното беше, че извади пистолет. Полицията абсолютно нищо не направи. Ходих втори път да проверявам какво става при кварталния и той ми каза "Говорил съм с него, респектирал съм го", разказва Добри Божилов.

Според него властите "брутално излъгаха" и сигнали е имало през годините многократно. Полицаите са питали само има ли свидетели - не са правили проверки на близките камери или проверка дали бившият полицай наистина има пистолет, стреляно ли е с него.

Друг съсед на Владимиров отбеляза, че ден преди убитият психолог да разкаже в студиото на бТВ за конфликтите с бившия полицай, той също е имал спречкване с него:

"Бяхме в тях (при Владимиров, б.р.). Говорихме си абсолютно нормално. Не сме вдигали шум. В същия момент той дойде, заля му вратата. Преди това го беше заплашвал, че ще го застреля. Викнахме полиция. Обяснихме, че е заплашвал почти целия блок. Иван беше казал на полицаите, че е въпрос на време да го застреля", казва Димитър Цветков.

По-рано в ефира на бТВ криминалистът Иван Савов също обяви случая за "битова драма", "пререкания между съседи", която не трябвало да се преекспонира.

Според Савов оръжието е трябвало да бъде отнето. Той отбеляза, че у нас на практика няма психологическо изследване на хора, кандидатстващи за оръжие.

"Т. нар. психотест за оръжие представлява посещение в центъра за психично здраве в София, при което ти задават няколко глупави въпроса. Дават ви една бележка, която е с правописна грешка. Плаща се 35 лв. такса и толкова", разказва той.

Криминалистът също обвини съседите, че не са подавали сигнали, като отбеляза:

"Хората не могат да разберат, че полицията не е като тази, която гледат по телевизията. Тя не е всесилна и не може да прави каквото си поиска без активното участие на хората."