Украйна е готова да използва британски ракети с голям обсег, за да удари Крим, полуострова, анексиран от Русия през 2014 г., пише днес британският "Таймс".

Британският премиер Риши Сунак е обещал да изпрати на Украйна още военна помощ след посещението на президента Зеленски във Великобритания тази седмица. Сега се водят дискусии дали това трябва да включва противокорабни ракети "Харпун" (Harpoon) или ракети земя-въздух "Сторм шадоус" (Storm Shadows), пише вестникът.

Източници от украинската отбрана са потвърдили пред него, че Киев ще бъде готов да използва ракетите, за да удари Крим след предупреждението на Зеленски, че оръжия с по-голям обсег от западните съюзници ще ударят „дълбоко в окупираните територии“. Според източниците Киев е готов за подобни действия.

На 3 февруари прессекретарят на Пентагона Патрик Райдър потвърди, че в новия пакет военна помощ на Украйна за 2,175 милиарда долара влизат т.нар. изстрелвани от земята бомби с малък диаметър (Ground Launched Small Diameter Bomb или GLSDB) с радиус на действие 150 км.

Според Блумбърг договарянето, производството и доставката на ракетите GLSDB биха отнели около девет месеца. Тези боеприпаси са съвместна разработка на американската компания "Боинг" (Boeing) и шведската "Сааб" (Saab). Те могат да се изстрелват от вече наличните в Украйна алерикански "ХАЙМАРС" (HIMARS) и британски и немски M270. За насочване към целта GLSDB има инерционна навигационна система и използва глобалната позиционираща система GPS. След изстрелването си бомбата разгъва крилете си и планира към своята цел.

Нова вълна дронове и ракети

След руски атаки с дронове в няколко региона на Украйна през нощта на 9 срещу 10 февруари, днес Русия предприе нова ракетна атака, съобщават украинските власти. Засечени са две вълни ракети, изстреляни от кораби в Черно море и от руски стратегически бомбардировачи Ту-95.

Имало е 17 експлозии в Запорожка област, като целите са били главно обекти на енергийната инфраструктура. Попадения на дронове има в Хмелницка и Днепропетровска област. Седем души са пострадали от удар по втория по големина град Харков, двама от тях са в тежко състояние. Взривове са чути в Лвов на запад, където се е задействала противовъздушната отбрана. Същото е станало в Ивано-Франковска област. Две ракети са паднали в Запорожие.

Медведев иска още танкове в отговор на западната военна помощ за Украйна

Бившият руски президент Дмитрий Медведев каза, че Русия трябва да построи и модернизира хиляди танкове в отговор на военната помощ, която пристига в Украйна, предаде ДПА.

Агенцията отбелязва, че откакто Русия нахлу в Украйна през февруари миналата година правителството в Киев иска - и получава - оръжия в диапазона от каски до модерни танкове от западните сили.

"Както знаете, нашият противник вчера се молеше в чужбина за самолети, ракети и танкове", каза Медведев по време на посещение в машиностроителния завод "Омсктрансмаш" в сибирския град Омск.

"Как трябва да отговорим", запита Медведев във видеозапис, който той самият разпространи сред работниците от завода, специализиран между другото и в производство на оръжия. Във видеозаписа той е показан да инспектира бронирани превозни средства.

"Ясно е, че в такъв случай за нас ще бъде естествено да увеличим производството на различни видове оръжия и военна техника, включително и на модерни танкове", каза той.

"Става дума за производството и модернизацията на хиляди танкове", уточни Медведев.

Понастоящем Медведев, който беше руски президент от 2008 до 2012 г., е заместник-председател на Съвета за сигурност на Руската федерация. Той е смятан за близък довереник на руския президент Владимир Путин и безусловно поддържа войната в Украйна.

В Русия от миналото лято е в сила закон, който позволява по-тясно ориентиране на икономиката към нуждите на армията. Това означава, че отделни отрасли могат да бъдат задължени да осигуряват доставки за въоръжените сили.

Москва неведнъж е заявявала, че превъзхожда Киев във военно отношение. От друга страна разузнавателни служби и военни експерти често изтъкват, че руснаците имат сериозни проблеми с оборудването си, припомня ДПА, цитирана от БТА.