Путин ще мобилизира московчани и петербургци. Въпреки че се страхува да не се разбунтуват.

Това обяви украинският журналист и основател на онлайн изданието "Гордон" Дмитрий Гордон. Той коментира темата по време на разговор с главната редакторка на медията и негова съпруга Алеся Бацман.

"Той (Путин) защитава московчани и ленинградчани не защото ги обича толкова много, а защото се страхува от бунт. Но сега, както ми казват, от 50 хиляди затворници на Вагнер, 40 хиляди са убити, останали са само 10 000. В затворите явно вече няма злодеи, които да отиват на заколение, защото хората виждат, че човек си е седял, а ето, че го няма – вече е загинал. "Тоест по-добре да си стоя в затвора, отколкото да ме убият", - така си говорят те. Затова сега мисля, че в Петербург и Москва ще започнат да ги мобилизират с пълна сила", предположи журналистът.

Той призова руснаците, докато все още имат възможност и не е обявена официално нова вълна на мобилизация, да напуснат страната възможно най-скоро.

"Отново казвам, възползвайки се от случая: руснаци, бягайте от Русия, докато руската граница не бъде затворена, защото ще станете на месо", предупреди Гордон.

Журналистът увери, че руският президент Владимир Путин е готов да жертва руснаците, за да постигне целите си.

"Той има една цел – поробването на Украйна. Поробването, завземането на Украйна, превръщането й във васал, сателит, колония – каквото стане, но и поробване. Какво правят? Първо си мислеха така: "Ами, защо ще рискуваме с руснаците? Те са нацисти! Какво ще рискуваме с руснаците, не пускайте руснаците под ножа, да започнем с националните малцинства - дагестанците, бурятите, якутите. Не ми е жал за тях, в Русия така или иначе има твърде много мюсюлмани". Чувам такива разговори, особено (бившият шеф на "Роскосмос" Дмитрий) Рогозин се отличаваше с това. Ти си знаеш, той фашист. Затова Путин първоначално похаби малцинствата: буряти, якути, чеченци, ингуши и други", каза Гордон.

Когато в регионите започнали протести срещу мобилизацията, Путин, според журналиста, решил да преразгледа донякъде подхода си. Поради тази причина в затворите в цяла Русия започнала масова мобилизация на осъдените.

Но сега тези човешки ресурси били изчерпани, така че дори онези, които преди не са били засегнати, могат да бъдат мобилизирани, твърди Гордон.