Специалната военна операция бе катастрофална грешка.

Това обяви бившият руски депутат Борис Надеждин по време на гостуване в пропагандното руско предаване "Место встречи". Нещо повече - той си позволи да обвини "политическото ръководство" на Русия за "катастрофалната грешка".

Заради много по-сдържани изявления някои руснаци получиха двуцифрени присъди. Може би заради това посланието на Надеждин бе поднесено по възможно най-гъделичкащия егото на простия руски националист начин.

"Без съмнение личното мъжество и героизмът, демонстрирани от нашите депутати, войници и офицери, абсолютно не оправдават факта, че специалната военна операция бе катастрофална грешка и че води страната ни до задънена улица. Още веднъж - има такова нещо като мъжество на човек, включително и на Милонов на фронта: това е едната историята. Другата историята е за катастрофалната грешка на политическото ръководство".

През септември 2022 г. Надеждин обяви по време на участие в същото предаване, че Русия няма да спечели войната.

"Крайно време е да разберем, че просто е невъзможно да победим Украйна (...) в режим на "колониална война". Използваме частни войници, наемници, без мобилизация. Срещу руската армия се противопоставя силна армия, която е напълно подкрепяна от най-силните държави в икономически и технологически аспект, включително и в Европа".

Участието му получи широк обществен отзвук - съдим по това от факта, че редица пропагандисти като Владимир Соловьов сметнаха за необходимо изрично да го разкритикуват.

По онова време тъкмо бе започнала светкавичната Харковска контраофанзива на украинците.

Споменатият Виталий Милонов е сред неколцината руски депутати, които доброволно отидоха в Донбас. Той е сред най-крайните консерватори в коалицията на Путин. Лично се е срещал с Евгений Пригожин в Донбас. На западната публика е познат с кръстоносните си походи срещу "гей пропагандата" (той е автор на много ог хомофобските закони в Русия).

Милонов доби популярност и след разговора си със Стивън Фрай, в който британският хомосексуален актьор го прави за смях. Може да видите видеото по-долу.