Противно на уверенията на прессекретаря на Владимир Путин Дмитрий Песков, обявената през септември частична мобилизация продължава и днес - указът с нейното обявяване остава в сила.

Това съобщиха от администрацията на президента в отговор на запитване на депутата от "Яблоко" Артур Гайдук, съобщи той в своя канал в "Телеграм", цитиран от "Moscowtimes".

"Военните комисариати продължават да набират военни части с граждани, които са изразили желание да участват доброволно в СВО, както и граждани, които желаят да постъпят на военна служба по договор. Указът на президента на Руската федерация от 21 септември 2022 г. № 647 "За обявяване на частична мобилизация в Руската федерация" продължава да действа", се казва в отговора на Кремъл.

Депутатът изпратил въпроса в края на ноември - месец, след като Сергей Шойгу и Владимир Путин обявиха края на инициативата. Според него липсата на официален документ "създава почва за притеснения и слухове, дори предизвиква стрес и други заболявания, гражданите се страхуват да правят дългосрочни планове".

Партията отбеляза, че указът съдържа понятието "до края на периода", следователно завършването на мобилизацията трябва да бъде формализирано по същия начин като началото на мобилизацията, тоест чрез президентски указ.

Подобни призиви изпратиха до Владимир Путин депутати от местни структури на "Яблоко" в Москва и Карелия.

При обявяването на края на мобилизацията Путин призна, че "честно казано не е мислил" дали е необходимо да се подписва указ за прекратяването ѝ. Правният отдел на администрацията стигнала до заключението, че няма да е необходим отделен документ. След това Песков няколко пъти публично отрече плановете на Кремъл да продължи мобилизацията в Русия.

Отговаряйки на въпроси на журналисти на 17 януари, говорителят на Кремъл каза, че темата за продължаващата мобилизация в Руската федерация се повдига изкуствено.

"Да, тя (темата за мобилизацията) се събужда изкуствено и отвън, и отвътре в страната. Предлагам ви все пак да помните съответните изявления на президента Путин по този въпрос", препоръча той.

Междувременно властите подготвят инициативи, свързани с подобряването на ефективността на мобилизацията. В края на ноември Путин нареди да се създаде единен регистър с информация за всички руснаци, покриващи критериите за мобилизация. Базата данни на службите за военна регистрация ще бъде свързана с базите на руската версия на Централна избирателна комисия, Службата по вписванията, Федералната данъчна служба и Пенсионния фонд. През декември Путин призова да се сформира работна група по въпросите на "мобилизационната подготовка и мобилизацията", както и на социалната и правна защита на военните, участващи във военните действия в Украйна.

Владимир Путин подписа указ за частична мобилизация на 300 000 запасняци на 21 септември 2022 г. Преди това Кремъл многократно отрече възможността това да се случи.

"Това не е вярно, това са глупости", обяви Песков на 4 май, когато бе попитан дали се планира мобилизация. 

На 16 юни той нарече слуховете за мобилизацията "фалшива информация", на 21 юни – "чисти фалшификати".

На 13 септември, седмица преди началото на мобилизацията, Песков увери, че "това е изключено".