"Продънена простотия, която пада под всякакви нива. Българското общество удари шамар на Слави и каза: "Ти си провален шоумен."

Така тази сутрин съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков отговори на въпрос на Нова тв - как ще коментира просолвутата песен на компанията на Слави Трифонов "7/8" за бившата му шеф на кабинета и съветничка Лена Бориславова. И допълни, че реакцията на обществото показала, че все още имаме имунен отговор срещу подобни пошлости.

По въпроса с третия мандат:

"Ние в коалиция "Вежди Рашидов" няма да участваме, това да е ясно" - заяви още Петков, като тук се визира евентуален трети мандат при БСП.

Но пък от ПП щели да отидат на разговор със социалистите. Петков обаче изтъкна греховете им - като Изборния кодекс с връщането на хартиената бюлетина като масов способ за гласуване. Съпредседателят на ПП посочи и че е убеден, че третият мандат ще отиде именно в левицата.

Каква конфигурация е възможно да подкрепите, бе попитан. В отговор Петков посочи, че с "Демократична България" са партньори и ако ДБ предложи същите приоритети като тези на ПП и който както иска да гласува, ще е работещ модел.

"Всичко останало би било исторически компромис", заяви.

Петков вярвал, че няма да има в потенциален кабинет на ДБ "скрити експерти" като Николай Павлов, бившия шеф на "Булгаргаз", който ГЕРБ издигна за енергиен министър в кабинета "Габровски". Но в правителство, в което ГЕРБ участва с някаква сделка или кадри, ПП няма да участва, даде заявка още той.

Петков скочи и в следващ парламент, като даде за пример надписа на сградата на Народното събрание:

"Обединението прави силата - ако искаме България да продължи напред, следващият парламент трябва да има голяма, отворена коалиция на хора, които казват "Ние сме тук не, за да пазим собствения си лидер, не за да има корупционни сделки, а защото приоритетите на България са на първо място".

Съпредседателят на ПП обаче не даде конкретни формули за такава "коалиция", а говори принципно - за отговорността на всички, в т.ч. гласоподавателите. На което водещият констатира: "Вие за избори мислите вече".

За въглищните централи:

По темата с Маришкия басейн, Петков припомни какво са заварили - поет ангажимент от ГЕРБ за затваряне на централите. По думите му това, което от ПП са предоговорили, е само намаляване на мощностите - според сезонността и съответно потреблението в България и региона. Повечето преговори бяха преди войната, допълни Петков в отговор на въпрос - защо сега също предлагат предоговаряне на ангажиментите към ЕК.

„Трябва да стане ясно на всички как стигнахме дотук. Когато нашето правителство влезе в управлението, имаше един план, който беше представен в Брюксел и включваше затваряне на въглищните ни централи и инвестиране в газови.

Казахме твърдо не на това. С ЕК започнахме да спорим. Стигнахме до компромис да няма затваряне на централи, а да има намаляване на емисиите от въглищните”, коментира още съпредседателят на ПП.

"Бяха започнали с нас работна група за адресиране на въпроса като регионален", заяви още Петков, визирайки разговорите си с гръцката страна, за които вчера служебният министър на енергетиката Росен Христов заяви, че гръцкия му колега "от куртоазия" вдигнал телефона на Кирил Петков и вторият нямал право да участва в решаването на проблем, който сам бил създал.

Това съпредседателят на ПП определи като "лична ревност", че не го е направил той.