Стига сте питали кога ще превземем Бахмут.

Това е посланието във видео с участието на руския бизнесмен Евгений Пригожин, в което той обсъжда войната в Украйна с бойци от частната му компания "Вагнер".

"Всеки задава въпроса - кога ще превземете Артьомовск (Бахмут). В Артьомовск всяка къща е крепост. Децата се бият за всяка къща. Понякога за повече от един ден. Понякога седмици наред за една къща. Превземат една къща, втора, трета", казва Пригожин.

Той недоволства и от въпросите, свързани с "пробиването на отбранителната линия".

"Превземането на една къща днес - това е пробиване на отбранителната линия. А след тази къща има нова отбранителна линия. И не е само една. Колко отбранителни линии има в Артьомовск? Ако предположим, че са 500, вероятно няма да сгрешим", заяви той и "вагнеровците" отвърнаха с утвърдителни възгласи. "На всеки 10 метра има отбранителна линия".   

В края на видеото войниците му се оплакват от липсата на бойни машини и муниции, чрез които по думите им биха могли по-лесно да превземат града.

Руската офанзива към Бахмут стартира още през първите месеци на лятото. Превземане можеше да се превърне в поредна крачка към завладяването на по-големи площи от Донецк. Окупацията на Бахмут загуби своето военностратегическо значение след украинското контранастъпление в Харков през септември и последвалото освобождаване на Изюм и Лиман.

Въпреки това руските войски, предимно "вагнеровци" и наскоро наети затворници (вторите са използвани за "пушечно месо"), продължават да настъпват към града средно с по няколко десетки метра на ден, пилеейки оредяващите артилерийски снаряди на руската армия. Смята се, че Путин отчаятно се нуждае от победа на фронта, която да възстанови доверието у руския народ в президента и армията. Кампанията срещу Бахмут е значима и за самия Пригожин, който обяви намерението си да се впусне в руската политика.