Лесно си представям как превземаме Варшава. 

Това обяви руският водещ Владимир Соловьов в пропагандното си предаване по държавната телевизия "Россия 1".

"Западните страни са предоставили голяма част от своите отбранителни системи, голямо количество от тежката си техника и снарядите, което означава, че сега са оголени. Това означава, че е възможен удар в тила. Много лесно си представям как спецчастите "Ахмат" влизат във Варшава, просто да видят как стоят нещата там. Много лесно си представям как го прави и нашата авиация. Кой ще ни спре - IRIS (германска система за ПВО - бел. ред.)? IRIS се оказа крайно неефективна. Тя не може Киев да защити, камо ли Германия".

В авантюристичната идея на Соловьов има значителни проблеми. Нападението на държава членка на НАТО ще получи реакция от съвсем различен характер спрямо досегашното финансиране на отбраната на Украйна.

Колко са изпразнени западните оръжейни складове е спорен въпрос, но запасите от артилерийски снаряди на руснаците без съмнение са на привършване. Очаква се Русия значително да намали бомбардировките над Украйна през следващите месеци, тъй като е под риск да достигне критичен минимум от снаряди до лятото на 2023 г.

Ако Москва атакува Полша почти сигурно ще загуби и вялата подкрепа, на която разчита от страна на Китай и Индия.