Новоназначената посланичка на Украйна в България Олеся Илашчук обеща в "Телеграм" да публикува биографията си в официалните сайтове на правителството и на дипломатическото представителство.

Тя отбелязва, че заради многото ѝ задачи въпросът с биографията ѝ не бил приоритетен.

"Всеки украинец или украинка разбират, че е нужно да се се върши конкретна работа, а не да се занимаваме с пиар", пише Илашчук, цитирана от сайта "Гордон".

И допълва, че се е занимавала с решаването на въпроси, свързани с отбраната и от хуманитарно значение.

"За пръв път от дълго време ние получихме и продължаваме да получаваме реална помощ от нашите партньори в България", пише новата посланичка.

После добавя, че Украйна сега получава и военна помощ от страната ни.

"Дали за нашите войници е важна моята биография точно днес? Или за хората, които са загубили своя дом и се нуждаят от незабавна помощ? Разбира се, че не", заявява Илащук.

Тя се обръща към журналистите, които изразяват съмнения за нейната компетентност и пишат статии без доказателства, обяснявайки, че "работят за врага".

Назначението на Илашчук беше обявено на 23 декември и предизвика множество публикации не само в Украйна, но и в България, заради съмнения, че тя не е подготвена за поста. Според украински медии тя няма опит в дипломацията, не е заемала каквито и да е държавни позиции досега, но пък е посочена като специалист по сексология и търговията с бижута.

Заради липсата на официална биография остава неясен въпросът с образованието на Илашчук - в единия от двата си вече неактивни фейсбук профила тя се представя като завършила Висшия съвет за диаманти в Антверпен. Това не е точно университет, а по-скоро заведение, което предоставя определени образователни услуги. Във втория фигурира като "клиничен психолог, системен семеен терапевт, гещалт терапевт, сексолог-консултант".

Според публикации в украински издания Олеся Илашчук се е занимавала и с търговия на едро с компютри и софтуер. Има и твърдения, че е била замесена в корупционен скандал.

Министерството на външните работи на Украйна обаче защити назначението на Илашчук като обяви, че тя притежава диплома по международни отношения.

Подготовката и работните умения на новата украинска посланичка станаха повод за множество публикации и негативни коментари, не само в медиите, но и в социалните мрежи. Мнозина припомниха нейни "обучения" и видеоклипове в YouTube, включително по "експертно сексуално майсторство" и техника за напреднали по "орално-мануални ласки".

Снощи украинският журналист Павел Казарин публикува във фейсбук две думи по повод Илашчук:

"Български срам"

Под публикацията, на която са реагирали хиляди хора, украинците са изредили множество "достойнства" на новата посланичка. Сред най-често срещаните е, че е връзкарка, "професионалистка" и пр. И видимо самите украинци се срамуват от назначението.