Президентът на Украйна Володимир Зеленски назначи Олеся Илашчук за посланик в България. Според местните медии тя няма опит в дипломацията, не е заемала каквито и да е държавни позиции досега, но пък е посочена като специалист по сексология и търговията с бижута. Указът за смяната 

Указът за смяната на посланика у нас е публикуван на 23 декември. Предшественикът на Илашчук бе Виталий Москаленко. МВнР на Украйна все още не е обявило официално смяната, а на сайта на посолството в България все още фигурира името на предишния пратеник. 

Макар Илашчук да не е дипломат от кариерата, според изданието "Европейска правда" тя е присъствала на общото събрание на украинските посланици, което се е провело между 22 и 25 декември. 

Местните журналисти са успели да съберат информация за новата посланичка от нейната активност в социалните мрежи. Оказва се, че с това име има регистрирани две страни във Фейсбук, като и двете към момента са неактивни. Една от тези страници обаче казва, че Илашчук е възпитаник на Висшия съвет за диаманти в Антверпен. Това не е точно университет, а по-скоро заведение, което предоставя определени образователни услуги. 

В другия профил, лицето се представя като "клиничен психолог, системен семеен терапевт, гещалт терапевт, сексолог-консултант". 

По-интересното е, че според медиите в Буковина, новата посланичка у нас е била обвиняема по наказателно дело, по което съдът е постановил оправдателна присъда. 

Към момента нито Илашчук, нито МВнР на Украйна коментират тази информация.