Премиерът на Унгария Виктор Орбан смята, че Европейският парламент трябва да се формира от депутати от националните парламенти на страните членки на ЕС, а не да се избира пряко. В публикувано днес интервю за в. "Модяр немзет" унгарският министър-председател заяви, че предлага Европарламентът да бъде разпуснат във връзка с корупционния скандал в институцията и да бъде сформиран по различен начин, предаде ТАСС.

Орбан припомни, че преди време парламентът на Унгария предложи законодателният орган на ЕС да се формира от представители на националните парламенти и каза, че е "дошло време да се поднови това предложение". По-рано той заяви, че такава промяна ще спомогне да бъде възстановено доверието към евродепутатите и да се засили тяхната подотчетност. 

Запитан за корупционния скандал, в който е замесена вече бившата зам.-председателка на Европарламента Ева Кайли, Орбан каза: "Бюрократите в Брюксел смятат, че стоят по-високо от закона и могат да правят, каквото си щат. Ако сте представител на ЕС, включен в тайния списък с привърженици на (американския финансист от унгарски произход, бел. ТАСС) Джордж Сорос, вие получавате пари и всевъзможна подкрепа за нападки срещу страните, които пречат на бизнес интересите на Сорос, включително срещу Унгария".

По думите на Орбан за тази цел се използват "доклади, основани на лъжи", а понякога и "куфари, пълни с кеш".

"Това (корупционно, бел. ТАСС) блато трябва да бъде пресушено", смята той.

По повод претенциите на Европейската комисия към Унгария и замразяването на средства от европейските фондове за тази страна Орбан заяви, че проблемът е във визията на унгарците за бъдещето им, различна от тази на хората в повечето страни от Западна Европа.

"Ние не искаме да сме страна на имигранти, не искаме да пускаме джендър активисти в училищата, не искаме да демонтираме нормалния ред в семействата, не искаме война или санкции и искаме да запазим отношенията си с незападната половина от света", каза унгарският премиер.

БТА