Украйна ще получи жизненоважната европейска помощ в размер на 18 милиарда евро за 2023 г.

А Унгария ще бъде лишена от еврофондове в размер на 6,3 милиарда евро, които има шанс да си върне в двегодишен срок.

Това са резултатите от писмената процедура, приета вчера от страните членки (Съвета) на ЕС. Тя включва 4 законодателни акта:

• 1. Макрофинансова помощ за Украйна за 2023 г. от 18 млрд. евро;

• 2. Директива за гарантиране на глобално минимално равнище на облагането на многонационалните компании, известна още като „втори стълб“ или минимален корпоративен данък. Той е 15 на сто за компаниите с годишен оборот над 750 милиарда евро;

• 3. Решение на Съвета за прилагане на защитата на бюджета на ЕС от нарушения на върховенството на закона. Става дума за обвързващия механизъм. Той предвижда отпускане на пари за възстановяване само при условие, че дадената държава зачита върховенството на закона. На 12 декември страните членки решиха да бъдат замразени фондове от 6,3 милиарда евро за Унгария;

• 4. Решение на Съвета за прилагане на оценката на Европейската комисия на националния план за възстановяване и устойчивост на Унгария. Така страната ще получи безвъзмездни заеми в размер на 5,8 милиарда евро.

За да бъде приет пакетът, трябваше да бъдат одобрени и четирите досиета. Това обаче от самото начало срещна трудности.

Първо на 6 декември Унгария блокира помощта за Украйна. Тази помощ се състои от три финансови мерки. За две от тях се изискваше единодушие, от което Будапеща се възползва. В резултат Съветът поиска от Комисията да актуализира оценката си за извършените от правителството на Виктор Орбан реформи. Така орязаната за Унгария сума стана 6,3 милиарда евро вместо предложените от ЕК 7,5 милиарда. А Будапеша вдигна ветото върху останалите две финансови мерки.

На 14 декември пък Полша отказа да подкрепи минималния корпоративен данък. Крайният срок за приемането на целия пакет бе отлаган на няколко пъти, а темата дори влезе извънредно в дневния ред на състоялия се вчера Европейски съвет в Брюксел. В крайна сметка обаче Варшава оттегли възраженията си.

И в резултат ЕС хем наказа Унгария, хем гарантира помощта за Украйна.