Украинският президент Володимир Зеленски заяви в реч пред американския Конгрес, че милиардите долари, предоставяни от САЩ като помощ за Украйна в нейната битка срещу руското нашествие, не са благотворителност, а инвестиция в световната сигурност, предадоха Ройтерс и БТА.

Речта му бе определена от наблюдатели като историческа.

Зеленски, който пристигна във Вашингтон на първото си посещение в чужбина, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари, каза пред американските законодатели, че се надява те да продължат да подкрепят страната му.

„Вашите пари не са благотворителност. Те са инвестиция в глобалната сигурност и демокрация“, каза той, призовавайки за двупартийна подкрепа за Украйна - както от демократите, така и от републиканците.

Зеленски беше поздравен с бурни ръкопляскания в залата. Трима членове на Конгреса издигнаха голямо украинско знаме при влизането му.

„За мен е голяма чест да бъда в Конгреса на САЩ и да говоря пред вас и всички американци. Противно на всички мрачни сценарии Украйна не падна. Украйна е жива и здрава“, каза той.

„Ние победихме Русия в битката за умовете на света“, заяви украинският президент.

Правителството на демократа Байдън е предоставило почти 50 милиарда долара чуждестранна помощ на Украйна, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари, включително хуманитарна, финансова и военна подкрепа. Очаква се Конгресът, контролиран в момента от демократите, да одобри още 44,9 милиарда тази седмица. Остава обаче да се види дали ще настъпи промяна в подкрепата на Конгреса за Украйна, след като републиканците поемат контрола върху Камарата на представителите през януари. Демократите запазиха мнозинството си в Сената на изборите в средата на мандата през ноември.

Зеленски призова за още тежко въоръжение от САЩ, за да може страната му да отблъсне руската инвазия, отбелязва ДПА.

„Уверявам ви, че украинските войници могат сами да управляват американски танкове и самолети“, каза той.

Зеленски благодари на членовете на Конгреса и на обикновените американци за подкрепата за родината му. Той прогнозира, че следващата година ще бъде „повратен момент“ във войната, „когато украинската смелост и американската решителност трябва да гарантират бъдещето на нашата обща свобода, свободата на хората, които защитават своите ценности“, посочва Асошиейтед прес.

Зеленски заяви, че Украйна „никога няма да се предаде“, и предупреди, че залозите в конфликта са по-големи от просто съдбата на неговата страна – по думите му на изпитание е подложена демокрацията по света.

Според него войната в Украйна ще оформя света за поколения напред и никоя страна не може да се надява да бъде в безопасност, ако стои безучастна.

Той се прибави към дългия списък от световни лидери, изнасяли речи пред Конгреса на САЩ – традиция, започнала през 1874 г. с посещението на хавайския крал Калакауа. Обръщения пред Конгреса са правили монарси, един папа, а по време на Втората световна война реч пред американските законодатели изнася тогавашният британски министър-председател Уинстън Чърчил, посочва Ройтерс.

Помощта за Украйна да продължи

Байдън, който по-рано през деня се срещна със Зеленски в Белия дом, призова американците и света да продължат да подкрепят Украйна през 2023 г., предаде Ройтерс.

„С приближаването ни към Новата година е важно американците – а и светът – да чуят направо от Вас, г-н президент, за битката на Украйна и нуждата да продължим да стоим заедно през 2023 г.“, заяви Байдън на пресконференция със Зеленски.

Той каза, че никога не е виждал НАТО или ЕС по-единни, отколкото във връзка с Украйна.

Байдън заяви, че САЩ ще предоставят допълнителна военна помощ на Украйна на стойност 1,85 милиарда долара, включително системата за противовъздушна отбрана „Пейтриът“, както по-рано обяви американският държавен секретар Антъни Блинкън.

"Никога няма да сте сами."

Това увери още Байдън Зеленски. Разговорът между двамата президенти преди да дадат брифинг за медиите продължи над два часа.

Подкрепата си за Украйна Байдън демонстрира и с избора на вратовръзка - в синьо и жълто, цветовете на знамето на нападнатата от Русия страна.

Зеленски реши да се придържа към милитъри стила си, като запазена марка, с която той се появява от началото на войната - панталон и блуза в зелено.

Отзвукът

В реч пред Конгреса Зеленски припомни борбата срещу нацистка Германия, пише лондонският в. "Гардиън", цитиран от БТА за речта на Зеленски пред законодателния орган на САЩ.

Вестникът отбелязва, че в словото си Зеленски е сравнил украинските войници с американските през Втората световна война, които на Коледа през 1944 г. дават отпор на германската офанзива в Ардените, след което е отправил емоционален призив САЩ да продължат да помагат на Киев.

"Гардиън" коментира, че конгресмените са станали на крака да аплодират украинския президент при влизането му в залата, след което неведнъж е имало дълги ръкопляскания, докато Зеленски е правел препратки към Втората световна война. Изданието обобщава, че посещението на украинския президент в САЩ е било предприето не на последно място и с оглед на опасенията, че републиканците, които в началото на новата година ще поемат контрола над долната камара на Конгреса, Камарата на представителите, може да ограничат помощта за Украйна.

Друг британски вестник - "Дейли телеграф", коментира, че една от целите на визитата освен искане на военна помощ и изказване на благодарност към САЩ е била и да се изпрати ясен сигнал на руския президент Владимир Путин, че се е провалил. Блокиран в бункер в началото на войната, Зеленски вече може да пътува не само до фронтовия град Бахмут, но и отвъд Атлантика, пише "Дейли телеграф".

Американските официални представители се надяват и че предвид решаващия момент, в който навлезе войната преди зимата, посещението на украинския президент във Вашингтон ще вдъхне кураж на противниците на Путин в самата Русия и ще разсее всякакви притеснения в Украйна, че американската подкрепа може да бъде ограничена, отбелязва изданието.

"Дейли телеграф" коментира и факта, че точно преди 81 години, на 22 декември 1941 г. британският министър-председател Уинстън Чърчил също пристига в САЩ за среща с тогавашния президент Франклин Делано Рузвелт, за да затвърди двустранните съюзнически отношения, довели в крайна сметка до победата във Втората световна война. Моментът на посещението не е убягнал на Байдън, тъй като Рузвелт е политикът, на когото той най-много се възхищава, и а изборът на този момент е целял да се изпрати сигнал за нерушимостта на връзките между САЩ и Украйна, отбелязва вестникът.

Зеленски отправи емоционален призив за подкрепа от САЩ в условията на изтощителната война, коментира в. "Вашингтон пост".

Изданието определя вчерашния ден като изключителен за Зеленски, в който той се е срещнал с Байдън и е произнесъл реч пред Конгреса.

Но зад усмивките и ръкостисканията и демонстрациите на единство - и новия пакет военна помощ за 1,85 милиарда долара - се крият и някои различия, отбелязва вестникът и добавя, че президентът на САЩ е показал неохота да удовлетвори някои искания на украинския си колега и съветниците му за предоставяне на определени видове по-мощно въоръжение. По-специално става дума за оръжия като танкове и ракети с голям обсег, които да повишат капацитета на украинските войски за предприемане през новата година на големи офанзиви срещу окопалите се руски сили. Засега няма индикации, че Зеленски ще получи подобна помощ, поне и в краткосрочен план, коментира изданието.

Вестник "Файненшъл таймс" помества анализ за това каква роля ще изиграят в конфликта в Украйна системите за противоракетна отбрана "Пейтриът", които САЩ ще предоставят на Киев с новия пакет военна помощ.

Според анализатори, цитирани от изданието, това ще подсили значително украинската противовъздушна отбрана, но няма да даде на Украйна така желаната глътка въздух от нестихващите руски атаки по енергийната ѝ инфраструктура.

Способността за защита на критична инфраструктура и на столицата Киев от балистични ракети "е нещо ново за Украйна и идва в решаващ момент", каза пред изданието Олексий Мелник, бивш подполковник от украинските военновъздушни сили, а сега заместник-директор на мозъчния тръст Център "Разумков" в Киев.

"Но това си остава отбранителен капацитет. Това не осигурява нови нападателни възможности за атакуване на цели дълбоко навътре в територията на Русия или в Крим. В този смисъл тази помощ няма да промени коренно ситуацията", каза той.