Ускоряване на правосъдието и улесняване достъпа на гражданите и бизнеса чрез създаване на правила за електронизация на заповедното производство обсъдиха на първо четене депутатите в законопроект за промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК). Това съобщава БТА.

Проектът е внесен от Надежда Йорданова от "Демократична България".

Клуб Z припомня, че проблемът е колосален, той като десетки хиляди заповедни производства задръстват съдебната система - най-вече районните съдилища. За тях до момента няма нито електронен регистър, нито съответно - възможност да се разпределят по-равномерно по райони.

Поради изчерпване на времето на пленарното заседание обаче не се стигна до гласуване на текстовете.

Предлага се всички процесуални действия в заповедното производство, включително издаването на заповед за изпълнение и изпълнителен лист, да се извършват в електронна форма. Подаването на заявленията и приложенията към тях ще се осъществява чрез електронен формуляр, достъпен в Единния портал за електронно правосъдие.

Заложена е възможността за централизирано разпределяне на заявленията между всички съдилища в страната, без оглед на адреса на длъжника, като по този начин ще се постигне балансирана натовареност между всички районни съдилища, посочва вносителят в мотивите си (проблема, който маркирахме по-горе, б.р.).

Заявителите, които не са търговци и не са представлявани от адвокати, ще имат избор и ще могат да подават заявления на хартиен носител, като те ще бъдат обработвани в електронна форма. Предлага се заявленията за издаване на заповед за незабавно изпълнение въз основа на някои категории актове, като например нотариални актове или други договори с нотариална заверка на подписите, ипотечни актове и актове, които се ползват с формална доказателствена сила, да се подават до съда по постоянен или настоящ адрес, или седалище на заявителя.

Законопроектът урежда и издаването на официален препис от издаден в електронна форма изпълнителен лист, както и подробна процедура по издаване на дубликат на изгубен или унищожен единствен екземпляр.