Украинският президент Володимир Зеленски пристигна днес на необявено предварително посещение на най-горещата точка на фронтовата линия - в Бахмут, съобщиха представители на неговата администрация.

Прессекретарят на държавния глава Сергей Никифоров и генералната директорка по информационната политика Ирина Победоносцева потвърдиха визитата пред местна телевизия. 

Градът в Донецка област е почти напълно разрушен от интезивен обстрел от руските сили, които от месеци се опитват да го превземат.

Зеленски е посетил предните позиции на украинските военни в Бахмут, където е връчил на бойците награди и подаръци, а след това е отпътувал от града, каза Никифоров, цитиран от украинския информационен сайт НВ.

Вече няколко месеца руските войски се опитват да пробият украинската отбранителна линия в района на Бахмут и Авдеевка, припомни агенция УНИАН. Тук Москва прехвърли силите си подразделенията, които изтегли от отвоювания от Киев Херсон и го подсили частично с мобилизирани резервисти и наемници от частната военна компания (ЧВК) "Вагнер". По думите на Зеленски Бахмут сега е най-горещата точка по всички фронтови линии в Украйна.

По-рано този месец Зеленски каза, че опитите на Русия да превземе Бахмут са превърнали източноукраинския град в руини, припомни Ройтерс, цитирана от БТА.

"Окупаторите всъщност разрушиха Бахмут, поредния град в Донбас, който руската армия превърна в опожарени руини", добави президентът.

Бахмут остана под украински контрол през почти 10-месечната война, осуетявайки плановете на Русия да превземе Донецка област, която е част от граничещия с Русия район Донбас.

Превземане на Бахмут би прекъснало украинските снабдителни артерии и би отворило път за настъпление на руските сили към Краматорск и Славянск - ключови украински крепости в Донецка област, посочва агенцията. 

Проруски сепаратисти контролират част от Донецка и съседната на нея Луганска област от 2014 г. Твърди се, че основната сила в атаките срещу Бахмут са наемници от ЧВК "Вагнер", пише Ройтерс.