Руският президент Владимир Путин се е запознал с работата на съвместния щаб на въоръжените сили, участващи в специалната военна операция в Украйна, заяви говорителят на държавния глава Дмитрий Песков, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Президентът Владимир Путин работи през целия петък в съвместния щаб на войските,  участващи в специалната военна операция (СВО), каза той. - Държавният глава се запозна с работата на щаба, изслуша доклад за напредъка на СВО, а също така проведе съвещание и отделни срещи с командирите.”

Русия няма да използва биологични оръжия във войната в Украйна, коментира високопоставен руски дипломат на пресконференция в Женева, цитиран от Франс прес.

Константин Воронцов, заместник-директор на отдела за неразпространение и контрол на въоръженията на руското външно министерство, отхвърли опасенията, че Русия може да използва подобни оръжия.

"Това изобщо не е тема за разговор", каза той пред журналисти.

Русия е "напълно и изцяло ангажирана със своите задължения", свързани с международни договори, които забраняват използването им.

"Ние нямаме програми във военната област, свързани с биологични оръжия, увери дипломатът. - Всички наши дейности в биологичната област са изцяло за мирни цели и не повече от това".

Воронцов говори в кулоарите на срещата за преглед на Конвенцията за биологичните оръжия (КБО), който се провежда на всеки 5 години и който трябва да приключи днес след три седмици работа.

Конвенцията забранява разработването, производството и складирането на цялата тази категория оръжия за масово унищожение. Отсъствието на механизъм за проверка обаче е нейната голяма слабост и спорен въпрос от две десетилетия.