Първата жена-космонавт в света Валентина Терешкова и легендарният режисьор и актьорр Никита Михалков са сред включените в новия санкционен списък на ЕС 141 физически лица.

Днес страните членки (Съветът) одобриха единодушно деветия пакет от санкции срещу Москва заради продължаващата война в Украйна.

Като член на Думата Валентина Терешкова (85 г.) гласува на 3 октомври в подкрепа на незаконното анексиране на Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области и тяхното включване в Русия. Така тя е подкрепяла и осъществявала действия и политики, подкопаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна и допринесла за дестабилизирането на тази страна.

През 2020 г. по инициатива на Терешкова Думата прие закон, според който досегашните мандати на Путин ще бъдат анулирани след влизането в сила на новата руска конституция. Така той ще има правото да бъде избран за трети поред мандат през 2024 г.

Като режисьор, актьор и публична фигура Никита Михалков (77 г.) активно подкрепя войната в публичните си изявления. Той открито разпространява пропагандни послания на Кремъл от 2014 г. насам и изразява подкрепа за незаконното анексиране на Крим и признаването на независимостта на т.нар. Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР).

Председател е на Руския фонд за култура, създаден с президентски указ. Михалков нарича украинския език „катастрофа“ за Русия, тъй като според твърденията му на него се формулира омраза срещу страната и се разпространява русофобия. Режисьорът призовава за пълно прекратяване на преподаването на украински език в училищата в Донбас.

Той подкрепя също така неверните послания на Кремъл за биологични оръжия в Украйна и героизира руски затворници, сражаващи се там.

Тази година Никита Михалков бе удостоен със званието „Герой на труда“ на церемония в Кремъл и произнесе реч в подкрепа на войната.

Санкционирани са също депутати от Думата и Съвета на федерацията, министри и губернатори на различни области.

Мерки са наложени срещу сенатора Владимир Чижов. Само допреди три месеца той бе постоянен представител на Русия в ЕС и заемаше този пост в продължение на 17 години.

Сред обозначените членове на правителството са Татяна Голикова (вицепремиер), Константин Чуйченко (правосъдие), Антон Котяков (труд и социална политика), Максут Шалаев (цифрово развитие, комуникации и масови комуникации), Александър Козлов (природни ресурси и екология), Валерий Фалков (наука и висше образование), Сергей Кравцов (образование), Олга Любимова (култура), Александър Курочкин (гражданска защита, извънредни ситуации и премахване на последиците от природни бедствия).

За първи път биват санкционирани и руски съдии. Това са председателят на Конституционния съд (КС) Валерий Зоркин и 9 магистрати от същия орган. КС призна за конституционосъобразни „споразуменията“ за приемане в Руската федерация на Херсонска и Запорожка области, както и на ДНР и ЛНР. Това решение изкуствено създава привидност за легитимност на нашествието на Русия срещу Украйна и цели да придаде на тези региони характеристики на участници в международни правни отношения.

Санкционирани са военнослужещи от руските въоръжени сили и техните подразделения, отговорни за ракетни атаки срещу граждани, ключова гражданска инфраструктура, отвличания и последвали незаконни осиновявания на украински деца. Наказани са и замесените в грабежа на украинска пшеница.

В списъка са включени Айшат и Карина Кадирови – дъщери на проруския чеченски лидер Рамзан Кадиров. 

ЕС наложи санкции и на партиите „Единна Русия“, Либералнодемократическата партия (ЛДПР), Комунистическата партия на Руската федерация (КПРФ), „Новите хора“ и „Справедлива Русия-Партиоти-За истината“.

Няма обаче предвидени санкции срещу партии в ЕС, поддържащи контакти със споменатите руски формации, отговориха източници от Съвета на въпрос на Клуб Z. Забранено е обаче на когото и да е в Европа да им предоставя икономически или финансови ресурси.

„Доколкото знам, се изготвя проектозакон за регламент за европейските политически партии. Това обаче е нещо отделно“, сподели един от събеседниците ни.

Но припомни, че предстои обявяването на заобикалянето на санкциите за европейско престъпление. И така ще бъде отрязан всякакъв опит за подпомагане на руските партии.

„А съгласно осмия пакет от санкциите самият вие можете да се включите в черния списък за оказване на финансова подкрепа на физически или юридически лица, на които са наложени ограничителни мерки. И това е много силно възпиращ ефект“, допълни той.

Както Клуб Z вече писа, ще бъдат отнети лицензите на 4 руски протрами - „НТВ/НТВ Мир“, „Россия-1“, РЕН ТВ и „Первий канал“.  В черния списък са вкарани шефове на медии, разпространяващи кремълска пропаганда и дезинформация, както и държавният медиен регулатор Роскомнадзор.

Санкционирани са още две руски банки – Московска кредитна банка и „Далневосточний“ (Дарекоизточна банка).

Същата участ сполетя компании от сектора на отбраната, които помагат на руската военна машина.

Затягат се правилата за износ към Русия. Вече стана ясно, че забраната засяга двигателите за самолети и дронове. Списъкът на стоките се разширява с генератори, дронове-играчки, лаптопи, твърди дискове, компоненти на информационните технологии, оборудване за нощно виждане и радионавигационно оборудване, камери и лещи.