Русия подложи днес Украйна на едно от най-мощните досега ракетни нападения, изстрелвайки по територията на цялата страна общо 76 ракети, от които украинската противовъздушна отбрана е свалила 60, съобщи в социалните мрежи главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна генерал Валерий Залужни.

В резултат на нападението, девето поред срещу енергийната инфраструктура на страната, е намалено с 50 на сто потреблението, което и досега беше ограничено в пъти заради предишните удари, съобщи държавното електроснабдително предприятие Укренерго.

То обяви извънредно положение в системата, ще се отнася до пазарните операции в нея.

"Основна цел отново станаха магистралните мрежи и обектите на генерацията" (т.е. електроцентралите - б.р.) - се казва в съобщението. - В резултат на обстрелите в системата съществено се увеличи дефицитът на електроенергия, който и досега беше значителен".

Властите предупредиха населението, че от това следва още по-тежък режим на тока, за да имат електроснабдяване критично важни обекти като болници, водо- и топлоснабдяване и очистни съоръжения.

Министърът на енергетиката Герман Галушченко каза, че са били повредени общо девет електроцентрали, но не обяви кои са те. Попадения има и в електрически подстанции. Заради прекъсването на тока спря метрото в столицата Киев и то няма да се движи до края на днешния ден, обявиха властите. Гарите и тунелите му сега служат само като бомбоубежища.

„По предварителните данни тази сутрин врагът е изстрелял 76 ракети по критична инфраструктура на Украйна от Каспийско и Черно море, включително 72 крилати ракети (Х-101, "Калибър", Х-22) и четири управляеми авиационни ракети (Х-59/Х-31P)", написа Залужни в профила си във Фейсбук.

Той посочи, че 60 от руските ракети са били свалени от зенитно-ракетните войски на ВВС и от противовъздушната отбрана на Сухопътните войски.

„Ракетният терор и дръзките опити на врага да пробие противовъздушната отбрана на Киев няма да ни принудят да сложим оръжие. Вярвайте във въоръжените сили на Украйна!", заяви главнокомандващият.

Освен в Киев попадения на ракети имаше в Харковска, Запорожка и Днепропетровска област. Удар по жилищен блок в Кривой рог взе две жертви и най-малко осем души бяха ранени, съобщи местната администрация.

А телевизионна журналистка Ирина Шлепнина засне експлозиите на руски ракети над Украйна от  пътнически самолет, летящ над съседна Молдова.