"Има поне десетина производства, сред които и проверки, които касаят много високи етажи на властта и злоупотреби със сериозни парични средства. Тези около магистралите са само част от тези производства."

Това каза пред БНР министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев, който е и бивш министър на правосъдието. Той уточни, че сред сферите, засегнати от въпросните производства, е тази на енергетиката и потвърди, че има лица с имунитет.

"Има, да. Като дойде моментът за това, трябва да се очаква реакция от страна на прокуратурата."

След като в последните дни и седмици се демонстрира видимо затопляне на отношенията с прокуратурата и Иван гешев, днес Демерджиев заяви, че се надява прокуратурата да прояви "същото отношение и интензитет на работа", каквито се демонстрират по линия на наркотиците.

Много важно за обществото е такова взаимодействие да се случва по линия на борбата с корупцията, категоричен е вътрешният министър.

"Това е терен на действие, на който прокуратурата трябва да покаже същата решимост. Ние я имаме, стига добронамерено да се подхожда от страна на прокуратурата."

По думите му задачата е тези производства да нарастват, защото "това е начинът да се спрат порочните практики, обезкървяващи държавата" чрез източване на обществени средства.

За разлика обаче от Гешев, ГЕРБ, ДПС и прилежащите им "медии", вътрешният министър определи като "изключително полезно като ефект закриването на спецпрокуратурата и спецсъда".

"Това закриване ни върна в едно русло на по-правова държава."

В предаването "Преди всички" Иван Демерджиев коментира и проверките спрямо полицейски служители по казусите с двамата покровителствани дрогирани убийци на пътя - Семерджиев и Любенов.

"Не само покрай този случай бяха сменени почти всички ръководители на РПУ-та в София, голяма част от ръководителите на "Гранична полиция", защото там проблемите са не по-малки.

Голяма част от ръководителите на граничните полицейски управления също бяха сменени или ротирани."

Служебният министър обясни, че има "десетки производства", стояли на трупчета.

"Според мен не се работеха напук. Огромна част от тези дела се събудиха. Работи се по тях."

Със сигурност името "Бяло" не се е родило в МВР, отбеляза още министърът на вътрешните работи по повод екзотичното име на мащабна акция срещу наркоразпространението.

"Прокуратурата подходи наистина коректно по отношение на цялата тази акция, която касаеше разпространение на наркотични вещества. Очевидно осъзнава този проблем."

Запитан защо това се случва кампанийно и са задържани стотици хора в рамките на акцията накуп, Иван Демерджиев подчерта:

"Защото целта е да се опитаме да стигнем максимално далече по веригата. Бих го нарекъл добро начало. Ще работим, докато стигнем доста по-далеч. Задълбочаваме комуникацията с Турция по тази тема."

"На картата на мигрантите Сърбия е бяло петно. Сърбия - цялата държава в момента изглежда като маршрут, по който безпрепятствено могат да преминат мигранти, което е проблем за нас.

Поддържаме доста тясна комуникация и с "Фронтекс" по темата. Нито една държава не може да пребори международната организирана престъпност с действия само на своя територия", коментира Иван Демерджиев по другата голяма тема - за Шенген и нелегалната миграция.

Вместо Европейският съюз да се насочи солидарно към опазването на външните граници, се сочат с пръст държави, смята той.

"Има заявено намерение България и Румъния да останат като буфер, като още една гаранция. Не може две европейски държави да останат заложници за сигурността на целия Европейски съюз", казва юристът.

Нехуманно е да се нападат гранични полицаи с камъни, с ножове, нехуманно е да се газят гранични полицаи, каза още Демерджиев.

Народното събрание не показва отношение, каквото трябва да покаже към най-важната си нагласа – законодателния процес, подчерта още Иван Демерджиев пред БНР. Той даде пример с изменения в Наказателния кодекс, с които се променя уредбата по отношение на нелегалната миграция.

(Лично той инициира внасяне на спешни проектопромени от МС, тъй като наказанията сега са абсурдно малки. Те обаче са доникъде в парламента, който се занимаваше основно с хартията в изборите, б.р.)

Народното събрание трябваше да се насочи към законопроектите от Плана за възстановяване и устойчивост, защото стана ясно, че претенциите на Нидерландия са основно в тази посока, смята още министър Демерджиев.

По думите му, ако Народното събрание е разчело "тези знаци, които Нидерландия дава", е трябвало по-голямата част от тези законопроекти вече да са в комисиите и дори да има приети такива.

"Законопроектите по Плана са изключителен приоритет. Особено ключовите, които обезпечават върховенството на закона и борбата с корупцията, трябваше да са в много по-напреднал етап."