С много взаимни комплименти за "съвместните и общи усилия", за "съвместната работа и нейната изключителна важност" от прокуратурата и МВР отчетоха текущата трети ден акция срещу наркоразпространението, наречена условно "Бяло".

"Съвместната работа винаги е продължавала и ще продължи", каза днес главният секретар на МВР Петър Тодоров.

Това се случва, след като от година (още от мандата на Бойко Рашков) главният прокурор Иван Гешев обикаля страната и повтаря, че МВР е в "насипно състояние", че е "в будна кома и дори не знае дали е будна", като същевременно... настоява сужбите да си подават ръка, да не воюват, да спасяват страната заедно и т.н.

Резултатите от акцията

Днес в приповдигнат тон говорителката на главния прокурор Сийка Милева обяви, че наркотиците са...

"... Бич на българското ни съвремие. Свидетели сме как деца тровят деца" - и мн. др. подобни.

Стана ясно, че службите са се подготвяли повече от месец. А сега резултатите надхвърлили очакванията им.

Привлечени като обвиняеми са над 400 лица, а МВР съобщи, че толкова са и задържаните. Образувани са 254 нови досъдебни производства по членовете от НК за държане и разпространение на дрога. Претърсвания и изземвания е имало на над 300 адреса в цялата страна.

Бе спомнат пример, при който само в една кола дилър е държал над 100 дози (?!). Намерени и иззети на друго място пък са над 2700 стръка марихуана:

„Та, това е една цяла гора, засята с наркотици“, емоционално възкликна Милева.

Общо, по думите й, са иззети над 10 000 дози накротици – от метамфетамин и марихуана, до кокаини и дизайнерска дрога.

"Това са вероятно и над 10 000 дрогирани шофьори, които са потенциални убийци", заключи прокурорката, която от това лято е титуляр във Върховна касационна прокуратура.

Разкрити са и над 10 нарколаборатории и помещения за производство на марихуана – на най-различни места от страната.

Говорителката на Гешев даде още пример за 17- годишен ученик, който продавал по 50 лв. едно хапче.

"Това дете все още не е завършило средното си образование и е вербувано от наркобандите и включено в мръсния им бизнес", каза тя.

На всичкото това - не бе отговорено на журналистически въпрос: за колко от задржаните или обвинените има данни, че са истинските лидери, високи нива и тартори в производството и разпространението. Това още се анализирало.

Но пък представителите на вътрешото ведомство специално подчертаха, че може би на около 60 % от лицата не им е за пръв път, т.е. - в този бизнес има огромен процент рецидив.

Главсекът на МВР Петър Тодоров акцентира на "тясното взаимодействие" с прокуратрата по места.

Той съобщи, че са проверени над 1500 училища и районите около тях, както и над 1600 питейни заведения и наркосборища, профилактирани са стотици лица от кримиконтингента. Освен наркотици, са установени незаконни оръжия и боеприпаси, крадени вещи...

И представителите та МВР днес нарочно на няколко пъти натякнаха за "обединените усилия с прокуратурата".

"Без общи усилия няма как да постигнем успех", категорична бе и Милева.

Веднага след първия брифинг от двете институции отчетоха и задържането на седем души, сред които и ръководителя на престъпна група за каналджийство. Петима имат съдебно минало и са осъждани по няколко пъти, каза заместник градският прокурор Христо Кръстев, цитиран от БТА.

Разследването е започнало преди няколко месеца, посочиха от прокуратурата.

Зам.-директорът на ГДБОП Любомир Николов обясни, че оперативната работа по групата е започнала в началото на годината. По думите му лидерът на групата е получавал по 2500 евро за всеки преведен през границата. За него оставали 1500 евро, след като се разплати с останалите членове на бандата.

Става дума за 16 случая на превозване на мигранти, каза Николов. Така са обвинени 15 души, подпомагали групата.

Ето и цялото съобщение на пресцентъра на прокуратурата:

СГП привлече 7 обвиняеми във връзка с ръководене и участие в организирана престъпна група

Днес, 09.12.2022 г. Софийска градска прокуратура (СГП) съвместно с  Главна дирекция „Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) проведе брифинг по повод задържането на 7 лица, привлечени като обвиняеми за ръководене и участие в организирана престъпна група (ОПГ), която се занимава с незаконна дейност, свързана с противозаконно подпомагане за преминаване на държавната граница на Република България, за пребиваване и преминаване през нейната територия на чужди граждани.

На брифинга заместник градски прокурор Христо Кръстев и старши комисар Любомир Николов – заместник директор на ГДБОП информираха, че са привлечени като обвиняеми Р. Н. - ръководител, Д. Н., И. А., О. М., С. Н., Д. Г. и К. А. – участници. Обвинението срещу тях е за това, че за периода от неустановена дата на месец април 2022 г. до 08.12.2022 г. на територията на страната са действали като организирана престъпна група по смисъла на чл. 93, т. 20 от НК – „структурирано трайно сдружение на повече от три лица с цел да вършат съгласувано в страната престъпления"., създадена с користна цел и с цел да вършат престъпления по чл. 281 НК. За престъпленията по чл. 281 от НК е предвидено наказание „лишаване от свобода" повече от три години.

С постановление на прокурор от СГП досъдебното производство е образувано на 19.09.2022 г. и разследването е възложено на ГДБОП.

След запознаване със събраните доказателства, наблюдаващият прокурор е преценил, че те са достатъчни за привличане на седемте лица към наказателна отговорност.   

На 08.12.2022 г. са извършени действия по разследването - претърсване и изземване. Намерени и иззети са предмети и вещи от значение за делото.

С прокурорско постановление спрямо шест от  лицата е постановена мярка за процесуална принуда задържане за срок до 72 часа. Спрямо ръководителя на групата не е взета мярка за неотклонение, тъй като същият е задържан по друго дело.

На 10.12.2022 г. предстои СГП да внесе искане пред Софийски градски съд за постоянна мярка „задържане под стража".

За резултатите обществеността ще бъде своевременно уведомена.