"Срещи с Борисов – това е една от най-бруталните и безпардонни лъжи, които съм чувала някога."

Така вицепрезидентката Илияна Йотова продължи с нападателния тон към "Продължаваме промяната", зададен от Румен Радев. Преди това държавният глава обвини ПП в шарлатания, след като съпредседателят на партията Асен Василев заговори за лични срещи на Радев и Борисов, в които двамата стиковат позиции.

"Предизвика реакцията на президента, който показа, че не заболя от най-лошата болест на политиците - лицемерието, и каза това, което мисли", каза още Йотова в неделя следобед пред Нова тв.

Попитана дали все още за президента ГЕРБ и ДПС са мафия, тя отговори: "Никога, когато сме излизали с президента, визирате 2020 г., не сме стигматизирали една или друга политическа сила", каза тя. "Мафия са хора, които използват своето положение, работят с престъпния свят, за да се облагодетелстват. "Мафия вън" беше за тези, които бяха обвързани с корупционните сделки и ограбиха българския бизнес и народ", добави Йотова.

"В момента мутрите са извън властта", твърди тя като уточни, че визира управлението на служебния кабинет.

Тя коментира и предложението на ГЕРБ за премиер - проф. Николай Габровски.

„Смятам, че дори ако стане чудото и той стане министър-председател, много сегашни и бъдещи пациенти ще го загубят”, каза тя.

Според нея съставът на кабинета ясно ще отговори на въпроса, ще лъде проверка дали две години по-късно ГЕРБ е излязла от обществената изолация. 

Вицепрезидентката коментира и отрицателните позиции на Нидерландия и Австрия за приемането на България в Шенген.

„Не бива с лека ръка да предаваме собствените си позиции и да твърдим, че поредният отказ за България и Румъния се дължи на политическата ситуация. Това могат да бъдат приказки само за политици, които си нямат хабер от това как тече процесът за присъединяването към Шенген, или които предварително са се предали. Тези хора никога няма да разберат, че ЕС не се дели на големи и малки държави. ЕС се състои от равноправни страни и в това отношение България е не по-малка страна от всички останали”, каза Йотова.

По думите ѝ ситуацията с границата е изцяло измислена, а страната ни отдавна борави с инструментите на Шенген.

За изключването на Явор Божанков от ПГ на БСП тя уточни, че не познава депутата, но случилото се не било загуба на социалистите.