Предизвестено "Продължаваме промяната" и "Възраждане" отказват да се срещнат с кандидата на ГЕРБ за министър-председател Николай Габровски. Още във вторник съпредседателят на ПП Асен Василев каза, че представители на партията няма да се отзоват на поканата за разговори за съставяне на правителство с първия мандат. По думите на Василев при срещата си с ГЕРБ преди около месец от ПП вече са заявили неподкрепа и затова нямало смисъл от нова среща. Вчера и от "Възраждане" заявиха, че няма да се явят на разговорите, насрочени от партията на Бойко Борисов за днес.

Председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова публикува двата отказа във фейсбук профила си. В тях са изложени мотивите на ПП и "Възраждане" за отказа от разговори, като Атанасова е използвала първите букви от имената на двете партии, за да сглоби "Коалиция Предсрочен Парламентарен Вот".

В писмото от ПП, подписано от председателя на групата Андрей Гюров, се благодари за поканата, но тъй като партията многократно е заявявала, че няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ, оттам не можели да удовлетворят молбата на Габровски се среща. Но, от ПП били готови на разговори с него по собствените си 16 приоритета, се посочва още.

От партията на Костадин Костадинов пък се мотивират с "фундаментални и непреодолими различия". Без изненада, изброява се приемането на еврото, оръжията за Украйна, купуването на още осем изтребителя F-16.

Както Клуб Z писа, днес Габровски ще се срещне само с ДПС. Вчера той проведе срещи с "Демократична България" и БСП - и двете, предварително заявили, че няма да подкрепят кабинет с мандата на ГЕРБ, но отзовали се от уважение към професора. Среща имаше и с "Български възход", която подкрепя всекиго.