Кандидатът на ГЕРБ за министър-председател проф. Николай Габровски продължава и днес срещите си с парламентарните групи в търсене на подкрепа за кабинет.

Насрочените разговори са с три политически формации – "Продължаваме промяната", ДПС и "Възраждане". 

От 9:00 часа в зала "Изток" на Народното събрание са предвидени разговорите с ПП, след това от 10:30 часа са поканени ДПС. За 11:30 часа е обявена срещата с депутатите от "Възраждане", припомня БТА.

От ПП обаче още преди два дни заявиха, че няма да се явят, тъй като било безпредметно - вече са казали на ГЕРБ, че няма да подкрепят нейния мандат за съставяне на правителство. Хората на Костадин Костадинов също няма да отидат на срещата.

В четвъртък Габровски имаше срещи с представителите на "Демократична България", БСП и "Български възход".

От БСП изразиха уважение към професионализма на проф. Николай Габровски, но заявиха, че няма да подкрепят оглавявано от него правителство. Което бе заявено предварително.

В тази конфигурация ние не можем да подкрепим правителство с първия мандат, заяви и съпредседателят на ДБ Христо Иванов по време на срещата с проф. Габровски. Заявка - също дадена предварително.

Нашето убеждение е, че на България е необходимо правителство и ще направим каквото зависи от нас да имаме такова, разбира се, при ясни условия и правила, заяви лидерът на "Български възход" Стефан Янев.

Самият Габровски е инструктиран да не говори пред медии. Очакването бе да отговаря на въпроси след края на преговорите, но засега остава неясно ще се случи ли това. Единственото му медийно участие ще е в "Панорама" по БНТ тази вечер.